Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сряда, 8 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Яна Язова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с един от най-талантливите млади актьори и музиканти Теодор Кисьов. Поводът за неговото гостуване е дебютният му музикален албум "Симулакрум", който вече е в социалните мрежи, а няколко от песните в него сме подготвили да прозвучат и в нашия ефир. Във фокуса на разговора ни е и най-новата премиера на Тео в театъра – спектакъла "Хленч" по пиесата на британския актьор и драматург Стивън Бърков в пространството на Дерида dance center. Гостува ни и младата актриса и певица Виолина Доцева. По нейно желание в "Среднощен експрес" правим премиера на дебютната й авторска песен "Научи ме". Говорим си за театралните и музикални предизвикателства пред нея. Тъй като актрисата Мария Стефанова е тазгодишният носител на награда Икар за чест и достойнство си припомняме откъс от нейното гостуване в "Среднощен експрес" през лятото на 2021 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно и майсторски изпълнения на духови формация от балкански страни.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елица Тодорова, Елена Добрева, Петьо Костадинов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Сам-самичък", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за пещерата" от Димитър Кабаков

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: За падането и ученето от собствените грешки, за търсенето на нови преживявания и преодоляването на страховете – репортаж от ледената пързалка на стадион "Юнак" в столицата.
• Безопасен интернет и защитена самоличност в дигиталния свят или кой вярва в митове и IT легенди коментираме с интернет предприемача и писател Александър Ненов.
• "Видин – пристанище на история" – с журналистката и автор на книгата Соня Мачорска в търсене на бляскавото минало и съвременната тъга в символите на българския Северозапад.
• Разговорът: Психология за любители на психологията или колко е важно да имаш психична зрялост в съвременния свят на превратни представи за психотерапия и курсове за самоизрастване – с психолозите д-р Пламен Димитров и Краси Гешева.
• Времето на редактора: БТА откри свой пресклуб в Анкара – разговор с кореспондента Нора Чолакова.
• Зъболекарите искат отсрочка за включването им в е-системата – интервю с д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.
• На 8 февруари премиера на филма "Код: Живот" – първият документален филм за дигитално здравеопазване у нас
• 75% от българите никога не са си правили профилактични прегледи за онкологични заболявания. Това показват данни от проучване на "Тренд" по повод Световния ден за борба с рака. Изследването е направено в периода от 11 до 18 януари тази година сред 1002 души

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• DIA отново смесва мейнстрийм и фолклор в новата си песен "Изгори ме";
• Първата българска кавър суинг група PostBalkanTon е готова с едноименния си албум, събрал вечни български хитове в суинг вариант – певицата Зария Кантарджиева разказва повече за проекта;
• Орлин Павлов вплита мотив от Бетовен в песента "На тати любовта", посветена на малката му дъщеря;
• Джаз китаристът Александър Логозаров представя новото ЕР на Александър Логозаров трио "In A Room";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Номинации за Националните награди за сценични изкуства "Икар -2023" на Съюза на артистите в България. Коментар на театроведа д-р Ина Божидарова, член на комисията по номинирането.
• Скритото наследство на Балканите. Разговор с журналистката Ирена Григорова за новата й книга за необясними археологически находки и артефакти от постоянните експозиции на музеи от България и балканските държави.
• Женевски салон на съвременното изкуство 2023. Кореспонденция на Нели Попова от Швейцария за тазгодишното издание на форума.
• "Токсичните хора": книгата на аржентинския психолог Бернардо Стаматеас. Представяме изданието с отговорния редактор Даниела Атанасова в поредицата "Арттерапия с подходящата книга".
• Живот без насилие и страх. Изложба "Ахимса: ненасилието", посветена на световния лидер Махатма Ганди в Съюза на българските художници – зала "Райко Алексиев". Среща с инициаторите на проекта – скулптора Емил Попов, художника Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.
• Изложбата "Рисунката без ограничения" на съвременни български художници в галерия "Структура". Разговор с куратора на експозицията – изкуствоведа Мария Василева и художниците Кирил Прашков и Красимир Терзиев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Един час с неподражаемите изпълнения на Еда Мозер, чийто глас лети в космоса заедно с този на българката Валя Балканска върху Златната плоча на борда на "Вояджър 1" – космически апарат, изстрелян на 5 септември 1977 г. от Кейп Канаверъл и напуснал Слънчевата система през март 2013 г. Почитателите на операта имат възможността да чуят няколко много редки и впечатляващи изпълнения, събрани в албума "Великите моменти на Еда Мозер".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на българската празничост
Кое е най-съкровеното в националната ни менталност, чиято неповторимост ни отличава от останалите племена и народи? Щом стане дума за собствената ни уникалност най-напред се сещаме за киченето ни с мартеници, за босите танци върху жива жарава, а напоследък и за мъжките хора в ледените води навръх Богоявление. Няма как да подминем и неравноделния такт 7/8, нито кукерските игри и заклинания, но дали с това се изчерпва същността на при/родната ни празничност?
Какво се крие зад фолклорните ни фантазии, какво знаем за историческите корени на шевиците, за техните смисли, осъзнати и неосъзнати все още... Какво е мястото на празника в българската психика, в манталитета, в бита и битието ни, има ли скрити послания, неразгадани символи? Къде е мястото на веселбата в традициите ни, в старата българска философия? Дали през вековете интуитивното познание не забравено или е живо и днес, най-вече там, където се пресичат съзнанието и надсъзнанието на генетичната ни памет? Този виртуален кръстопът някои го наричат българското бъдеще, за други това е закодираното от самото ни създаване "непроявено проявление"...
В предаването участват историкът проф. Никола Г. Алтънков и Веселин Димов, автор на фундаменталното изследване "Българският образ на света".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Цикъл: "Въпрос на вкус!"
… казал лешоядът
Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове, тъй като консумират специфични храни, трети имат вкусови рецептори по краката и мустаците – разнообразието е огромно. Със сигурност обаче немалко животни са склонни също като нас да прекаляват с вредни за здравето им продукти, доставени им, разбира се, от "разумни" двукраки доброжелатели. Затова пък има и хора, които солидарно консумират, редовно или спорадично, някои лакомства от менюто на пернатите и косматите обитатели на планетата. Това разбираме от д-р Марио Лангуров от Националния природо-научен музей, еколожката Росица Любенова от екологично-образователния център на софийския зоопарк и от гледачите на приматите в зоопарка Соня Геновска и Георги Занев. Със свои изявления се включват още папагалът Бюти и прасенцето Джорджи.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Бъдещето като минало, поезията като история, философията като роман. Писателят или пък име, или пък пишеща машина ВБВ представя ":беше..." – заключителната книга от една твърде търпелива трилогия за времето, чиито части излизат през 11 години. След "Е:то." (2000) и "Ще:" (2011) ":беше..." (2022) гради разказ, свят и език.
• Моята история, моята тема: Ина Гергинова, хореограф на танцовия спектакъл с кауза "Пласт-тония" за новите и старите лица на проекта.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Среща с талантливия диригент и цигулар Добрин Панайотов. Освен дългогодишен ръководител на ОНМ на БНР, той е и музикант с широки фолклорни търсения и реализация. Повече за това – в интервюто с него, а сред мелодиите от албума с ансамбъла на негово име, озаглавен "Auf der Donau von Wien bis Budapest" (По Дунава от Виена до Будапеща"), можете да чуете традиционни чардаши, цигански романси, валсове и майсторски интерпретации (и транскрипции) на творби от Калман, Лист, Сарасате, Динику, Щолц и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Съюз на композиторите: Ясен Воденичаров.
• Жени композитори: Рика Сузуки.
• Композитор на месец февруари: Янис Ксенакис.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Звуковите пейзажи, авангардният джаз и пътешествията на дуото Атила Дярфаш, барабанист от Будапеща, и Гейбриъл Зукър, пианист от Ню Йорк, които ще имаме щастието да срещнем на българска територия идната седмица – интервю с двамата артисти.
• Гръцката психеделик-рок сензация Deaf Radio и двойната им среща с българската публика през февруари – разговор с тях между софийския и пловдивския им концерт.
• Вечер на етиопския джаз в София на 11 февруари – в аванс за събитието от Бисрат Можо.

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Специално интервю за Cantate Jubilate на извънредния и пълномощен посланик на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши по повод награждаването на главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова с японския държавен орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на 3 февруари 2023 г.
• Гости: маестра Венеция Караманова и Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет, бивша хористка на Детския радиохор и негова първа стипендиантка в Токайския университет.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ Концертен вариант от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Сибила Лилова • Концерт на Клара Хаберкамб трио • Концерт на Магро от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.03.23 в 09:55

Понеделник, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Тодор Ламбов – скулптор и преподавател в ВТУ "Св. Кирил и Методи" ще говорим за колекционирането на художествени произведения. Как възниква тази..

публикувано на 26.03.23 в 08:25

Неделя, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Великият Гетсби" от Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Смяна на времето. Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 25.03.23 в 08:30

Събота, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади...

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Петък, 24 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Калин Донков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Елементи" Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и..

публикувано на 23.03.23 в 15:35