Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз за приятели

Ришар Галиано
Снимка: Jacky Lepage

Заедно след полунощ в "Джаз плюс" продължава темата за посвещенията - в случая на колеги и приятели джазмени. Но началото е за още по-близки същества. Бил Еванс винаги е завиждал за щастливия семеен живот на брат си и една от най-красивите му композиции е посветена на 3-годишната му племенница Дебора. Слушаме този "Валс за Деби" с акордеона на Ришар Галиано. Следва посветената от вибрафониста Кал Чейдър пиеса за съпругата му, Патриша ("Song For Pat").

Чарли Хейдън свири  "Blues for Pat", но той е за приятеля и втори член на дуото му, Пат Матини. Не само Пат обаче обича посветената от Хейдън на г-жа Хейдън "Song For Ruth" - предлагаме я във версията на сина на Клинт Ийстууд, надминал го в джаза - басистът Кайл Ийстууд.
Продължението е с блус за Антонио Серано, гостувал ни и тук, свирил и с Пако де Лусия, комуто Маклафлин посвещава "Manitas D'Oro". 
В третата част, националността на изпълнителите не съвпада с обекта на техните почитания. Барселонската джипси-джаз цигуларка Елиа Бастида почита създателите на стила, Джанго Рейнар и Стефан Грапели, италианката Силвия Манко - майстора на босата Маркос Вайе, французинът Розарио Джулиани - Чарли "Бърд" Паркър и неаполитанецът Джо Барбиери възпява Били Холидей. Нощта е млада и пъстра, четвъртък 30 минути след полунощ по програма "Христо Ботев"




По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30

Арфистката Сузана Клинчарова с концерт на "Аполония"

Сузана Клинчарова има важен принос в изследването и транскрипцията на музиката за арфа. Неин проект е реализиран и изпълняван в продължение на десет години в образователната секция на Кметството на Париж. Като член на журито на най-престижния конкурс за арфа, тя редовно води майсторски класове в Европа и САЩ. Президент е на културната асоциация..

публикувано на 06.09.24 в 16:12
Атанас Кръстев и Палави Махидара

Впечатляващо дуо в класическата програма на "Аполония"

Атанас Кръстев (виолончело) и Палави Махидара (пиано) изнесоха концерт в Археологическия музей на Созопол. В програмата звучаха произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Гаспар Касадо. Симбиозата между двамата изпълнители беше невероятна, макар те да свирят заедно от скоро. Затова дуо тепърва ще се говори много...

публикувано на 06.09.24 в 14:45

"Акустична версия" 40 години на Аполония

Антони Дончев, Петър Славов, Христо Йоцов – това е "Акустична версия" – известната формация, която е създадена през 1985. Свирили са още на първото издание на "Аполония", а сега свириха тук и 40 години по-късно. Музикантите се надяват тези нови парчета да станат албум. Чуйте Антони Дончев, Петър Славов и Христо Йоцов от "Аполония":..

публикувано на 05.09.24 в 15:29

Камерен концерт на Стоимен Пеев и Елена Дикова

Стоимен Пеев и Елена Дикова изнесоха рецитал в Археологическия музей в Созопол. Двамата музиканти обичат трудните програми. Сега бяха включили Брамс, Шуман и Владигеров - една от най-тежките в камерната музика за цигулка и пиано. Стоимен Пеев взе участие и във Фестивалния оркестър на "Аполония".  Чуйте Стоимен Пеев и Елена Дикова 

публикувано на 05.09.24 в 13:50