Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов за убийството на Иван Владимиров: Ниското правосъзнание на обществото е един от проблемите

Иван Владимиров
Снимка: личен архив

“За пореден път МВР се сблъсква с проблемите, които съществуват в него. Тук не трябва да се взираме единствено в работата на МВР и неговите служители, мисля че има много отговорни фактори“

Това каза пред БНР  Емануил Йорданов, бивш министър на Вътрешните работи по повод казуса с убийството на психолога Иван Владимиров.

Той посочи още, че би следвало да се установи какви са подадените сигнали, кога са подавани и кои са хората, кои са работили по тях, както и каква работа е свършена:

“Когато се коментира този случай, се пропуска нещо, а то е, че има престъпления по отношение, на които производството се образува по тъжба на пострадалото лице. Там няма място нито за полиция, нито за прокурори“.

Според него един от големите проблеми, които имаме е ниското правосъзнание на нашето общество:

“Реално ние не се интересуваме от това кой какви права има и как трябва да ги защитава. Обикновено в такива случаи всички се взират в МВР, никой друг не е отговорен“.

Изводите от случая…

“Те биха могли да бъдат за недостатъчен контрол и недостатъчно качествена работа по случаите. Спомням си един такъв от времето, в което работих в МВР, имаше някакъв любовен триъгълник между две момчета и едно момиче, които работеха като ватмани в градския транспорт. Тогава благодарение на некачествена работа по първото убийство, последва и второ. От трима души двама намериха смъртта си, а третият отиде в затвора“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Емануил Йорданов

Можем ли да говорим за бърнаут?  

Бих могъл да изкажа лично мнение от това, че цял живот работя с хора. Когато си напуснал преди 23 години една система, трудно можем да говорим за бърнаут. Иначе в МВР навремето съществуваше една наредба за работа на Института по психология. В края на нашия мандат аз внесох в нея един текст, който задължаваше преките ръководители на всеки шест месеца да заявяват в писмен вид до Института по психология, дали имат подчинени служители, които имат нужда от психологически изследвания или подкрепа, за да може да не се допуска даден служител да има такива проблеми, които да го доведат до неприятни резултати“, посочва още той и подчертава:

“За съжаление обаче, след като напуснах Министерството, не зная някой да се е интересувал от този текст и от приложението му. Мисля че той би могъл да бъде много полезен. Отделно от това, трябва да имаме много по-сериозно отношение към психиатричната помощ в държавата, защото там не се обръща никакво внимание, а не се и осигуряват достатъчно средства. Работещите в сферата, го правят при изключително лоши условия“.

Според Йорданов в обществото ни липсват семейството, религията, а понякога липсва и образованието. Той счита, че промяната е възможна, но трябва сериозна работа в съответните сфери.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45