Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българското изкуство и култура

Десислава Димова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

В студиото с изкуствоведа Десислава Димова разговаряме за проекта на фондация "Българска култура и изкуство" – "Колекция съвременно българско изкуство", който свързва Фондацията с Националния музей за модерно изкуство "Център Жорж Помпиду" - Париж, Франция. Тя изследва и отношението и интереса на художествените галерии зад граница към творчеството на съвременните българските художници…
Началото на инициативата, да се изберат творби на българското изобразително изкуство, които да станат част от колекцията на Националния музей за модерно изкуство "Център Помпиду", се заражда още през 2016 година.

"През 2016 година имаше голяма колекция дарение на руско изкуство за музея Помпиду, която имаше невероятен успех и тя беше повод за концентрирано представяне на голям брой произведения в музея. И тогава, по стечение на обстоятелствата, аз се оказах правилният човек на правилното място, благодарение на моите професионални контакти с колеги от Националния музей за модерно изкуство "Център Жорж Помпиду" и тогавашния директор – Бернар Дистен. И аз им предложих да направим нещо подобно в подходящ за България мащаб и за българското изкуство. И така през 2018 г. пристигнаха двама куратори от Центъра, заедно с директора. Започнахме процедура по подбор, която е дълга и сложна, защото идеята е произведенията не просто да са представителни за съвременното българско изкуство, но и да бъдат в диалог със съществуващата колекция – международна, световна – на центъра "Жорж Помпиду".

Десислава Димова сподели и други интересни факти за проекта на Фондацията – "Колекция съвременно българско изкуство" – и за предстоящата изложба. А в разговор по телефона с Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" – Карлово, научаваме за най-важните прояви, които се организират в музея, по повод 150-годишнината от гибелта на Левски.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27