Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 24 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Калин Донков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Йоланта Попова
• "Елементи"
Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и терапевтира хората със специални потребности?
За благотворителността, за социалната рехабилитация и за новите възможности разказват майка и дъщеря – певицата Диана Дафова и художничката Лили Сотирова.
• "Наръчник за грижовни стопани на котки"
Как да бъдем по-добри стопани и приятели на своя домашен любимец и възможно ли е да разпознаем спешните състояния и заболявания още преди да са се проявили?
След "Наръчника за грижовни стопани на кучета" д-р Симеон Маджаров събра в книга полезни съвети и за стопаните на котки.
• "Тайната на Апамея" – какво събира двама души сред суровата красота на Югоизточна Турция и къде ги отвежда съдбата и любопитството? Опасност дебне отвсякъде и всеки може да е враг, а Марина и Борис могат да вярват единствено един на друг.
За "Тайната от Апамея" – едно пристрастяващо четиво, туптящо с ритъма на съвременния свят, осветен от отблясъците на миналото, говори авторката Гергана Лаптева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да се насладите на качествен уърлд от Англия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живко Желев, Костадин Гугов, Радка Кушлева, Петко Радев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо агнето е кротко", по бразилска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дяволът и трите златни косъма" от Братя Грим

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• Епизодите от живота на децата от село Голица: епизод от живота на хората в едно българско село
• Коментар на темите от седмицата
• Разговорът: рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев
• Времето на редактора: три дни в Израел - репортерски разказ.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация. Етимология на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" Хауала транзакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на шериатските финанси.
Препоръки на FATF (работна група за финансово действие срещу изпирането на пари – междуправителствена организация) относно превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари чрез сетълмент от типа "Хауала".
Гост в студиото: доц. Гергана Йорданова. Представяне на нейната книга "Хауала"
• Референдумите – възможна реалност ли е това?
Коментар по темата на д-р Орлин Колев -експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски"

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
Блус фамилии – Джон и Шемекия Копланд.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• "Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира" – репортаж от гостуването на театралния критик и преводач Джон Фридман за представяне на книгата му, вдъхновена от руския режисьор Кама Гинкас, издадена с предговор от режисьора Явор Гърдев
• Срещите с номинираните за наградата "Икар 2023" продължават: интервю на Рада Стойкова с актрисата Мария Манолова - една от класираните след предварителния подбор в категория "Дебют".
• "Граници" – иновативен двуезичен спектакъл, съчетаващ жестов език и говор по пиесата на Ееро Енквист "Кукунор и Унико" представя в различни градове Театър "Цвете". Интервю с Васил Спасов – автор на адаптацията и режисьор.
• "Говори Рахманинов!" – вечер на романса в камерната зала на Софийската опера и балет, посветена на150-годишнината от рождението на композитора. Разговор със сопраното Цветана Бандаловска за концерта й
• "Арт позитив – Еко" – проект на Сдружение "Изкуство днес" представя изложба в галерия "Капана" с участието на 19 български и чуждестранни художници
• "Голи майстори" – германският художник Георг Базелиц представя своите съвременни произведения сред творбите на старите майстори в Музея по история на изкуството във Виена.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Даниела Найденова
Мюзикълът "Любовта никога не умира" на Андрю Лойд Уебър

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Михайлина Павлова
• "Войната и мирът. Отвъд образите, героите и митовете" – нова книга на Иво Ников, дългогодишен сътрудник на в. "Сега", в която той разказва за препятствията, през които са преминавали хората по света във война и мир. Втората част на книгата е посветена на  митовете, манипулациите и фалшификациите.
• Докладът на Държавния департамент на САЩ разглежда проблеми, свързани с плурализма, влиянията, независимостта, автоцензурата и сплашванията в българските медии. Той е повод отново да повдигнем темата за компромисите със съдържанието, за финансирането, за намесата в редакционната политика, за натиска от страна на институциите, за свития медиен пазар и липсата на адекватна конкуренция.
Разговор в студиото с доц. Жана Попова, преподавател във ФЖМК на СУ и с медийния анализатор от фондация "Медийна демокрация" Николета Даскалова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Светлана Димитрова
Поредица "Българските оперни премиери".
Част пета – от 1950 до 1960 г.: "Имало едно време" и "Луд Гидия" от Парашкев Хаджиев, "Хитър Петър" от Веселин Стоянов, "Ивайло" от Марин Големинов, "Паисий Хилендарски" от Найден Геров.

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
С риболовни и ловни лакърдии и с песни посрещаме пролетта.

от 18.30 до 19.00 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документален запис на концерта,  част от поредицата  "Нова европейска музика" на саксофониста и композитор Тобиас Хофман и Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев. Събитието се състоя на 20 октомври 2022 година.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от зала "Европа" на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", озаглавен "Романтико" и посветен на големия пианист Владимир Ашкенази. Рецитал на Александър Хинчев – пиано. В програмата: творби от Роберт Шуман, Сергей Рахманинов и Фридерик Шопен.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
Фестивалът "Радар" празнува 10 години. Ще разберем за тазгодишното издание изпълнено с международни артисти, предизвикващи сетивата с електронен фрий джаз, груув, експериментална електроника, аудиовизуални изпълнения и много звукови пейзажи.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Представяме Яна Бурова, цигулка.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47