Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 500

Театрикон

Кин Стоянов, Кирил Дончев, Василена Винченцо и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 500 "Трамвай по желание" представя на публиката си своя собствен портрет, във вид на гости, рубрики, събития. Поглед от дистанция към осъществените 500 епизода.

От създаването си целта на предаването е била да покаже с радиосредства всички лица и изражения на театъра, сценичните изкуства, музиката и киното, звездите и обикновените труженици.

Форматът създаде уникална колекция от радиопортрети, изпълнявани през рубриките "Златната карета“, "Царете на комедията“, "Семеен театър“, "Звездопад“, "Директорията“, "Сценични поприща и превъплъщения“, "Светлините на рампата“, "Вън от сезона“, "Театрални съдби“, "Недочакани възкресения".

Много от епизодите на "Трамвай по желание" са записани в Златния фонд на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

В юбилейния спектакъл номер 500 специален гост и връзка с миналото на предаването е големият композитор на театрална и киномузика Кирил Дончев, а младата актриса Василена Винченцо дава представа за утрешното лице на българския театър.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютен роман – "Добруджанският феникс"

С дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева се връща към корените си – дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски поставя началото на историческата трилогия "Благословената земя". Тя среща читателите със силни и забележителни личности,..

публикувано на 30.04.24 в 10:52

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н. Виолета..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

"Нощ на звездите" се завръща със световно шоу в София

Спектакълът "Нощ на звездите" се завръща в София за своето 13-о издание . Световното цирково шоу, организирано от Фондация "Енчо Керязов", традиционно започва с награждаване на талантливите деца на България в областта на изкуството, образованието и спорта. В шоуто всяка година участват най-големите световни артисти на цирковата сцена . Енчо..

публикувано на 30.04.24 в 09:01

Фотографии и компютърни платки в изложбата на Гергана Иванова

"Любовта е фалшива" (Love is False) е първата самостоятелна изложба на Гергана Иванова, която изследва концепцията за любовта като едновременно истинска и фалшива. Чрез миксиран медиен артпроект, тя се докосва до сложностите на междуличностните отношения, използвайки рециклирани компютърни дънни платки и стари снимки на двойки. Проектът изследва..

публикувано на 30.04.24 в 08:10