Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Събота, 1 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: група "Sevi".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концерти на "Найтуиш" и "Уидин Темптейшън", състояли се на 9 юни 2022 г. в рамките на "Sweden Rock Festival" 2022предоставени отмузикалния обмен на Еврорадио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Роман Романов, Мирка Димитрова, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в едно от големите села в община Горна Оряховица – Поликраище.
От разговорите ни в местното читалище ще научим за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Златната ябълка: брой 1 за месеца
• Среща с децата от училище "Гео Милев" в град Трън, за да разберем какво обичат да четат – репортаж на Виолета Димитрова
• История на изкуството за деца: разказваме за най-известните пиеси на Уилям Шекспир

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Паметта на кожата" – разговор с дерматолога доц. Жана Казанджиева. Акценти: сухата кожа след зимата, алергии и обриви през сезона на цъфтежа, кои са характерните белези за меланом, кой го диагностицира и лекува? И още: кремове за деня и нощта, за море и планина, "Акценти от седмицата". Коментари по телефона на проф. Златимир Коларов и проф. Николай Цанков, свързани с подаграта и псориазиса, както и анонс за предстоящия фестивал на късометражните филми на здравна тематика.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейни маршрути: Смешната страна на живота в деня за размисъл. Какви са събитията, които Домът на хумора и сатирата в Габрово организира по повод 1-ви април?
• "Вечер на приведения зет" в гр. Долна Митрополия – 100 минути смях, сатирични песни и добро настроение. За празника разказва Живко Димитров, секретар на НЧ "Просвета 1927"
• "Време за бебе" 2023 с актуална информация, лекции и всичко необходимо за бъдещите родители. За форума разказва един от организаторите, Петя Лечева от списание "Кенгуру".
• Семейна библиотека: За най-новата детска книга от поредицата "Туй - Онуй" – "С какво се хранят мечките и буболечките" разказва авторката Мая Бочева.
• От другата страна: Какво представлява математическата тревожност (дискалкулия) при деца и младежи? Как да я разпознаем и кои са практическите решения за преодоляването и? Съветите на Дороти Димитрова, специалист в областта на превенциите, диагностиката и терапията на деца с дискалкулия.
• Моето семейство: Лекарското семейство на д-р Катя Благоева, специалист в областта на УНГ- болестите, и гастроентерологът д-р Асен Петров за пътешествията като отдушник от тежката професия и синдрома на неугасващата любов.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Първи април – Ден на шегата. Музикална фантазия по темата с творби отСупе, Офенбах, Росини, Бизе, Сарасате, Доницети, Сен-Санс и Верди.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Надежда Московска разговаря с Ангел Игов в деня за размисъл – на тема книгата му "Фини прахови частици" – символ на стихийния сблъсък между литературното и политическото в главата на индивида. Игов говори за произведението си от висотата на петгодишната дистанция от него – какво се е променило и какво – не, в общата картина на политическите ни нрави.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Наградите в кънтри музиката, история на "Кънтри асоциацията" и "Кънтри академията”. Песни от новия албум на младата певица Лейни Уилсън "Bell Bottom Country".

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
По следите на смеха и шегата – на 1-ви април
С доц. д-р Петко Христов от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и с историка Румен Дечев ще вървим по пътя на хумора и шегата. На какво се е смял народът в недалечното минало, на какво се смее сега и …защо.?! Кои са интересните сведения за раждането на този празник на веселието? И как днес възприемаме образите на Хитър Петър и Настрадин Ходжа? За това ще си говорим в това предаване, а гостите може би ще разкажат и за своя опит с пиперливите шеги…?!

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Коронованата кралица на немския пънк и ню уейв, а и сред пионерите на онова, което десетилетия по-късно щеше да бъде определено като трип-хоп, актриса, политически активист, грижовна майка, борец за защита правата на животните и прословута еклектичка беше аномалия в епохата на пънк-рока и диско дивите, но остана недостигната оригинална величина и трибуна на идеи и до днес. Тя все още е на сцената и продължава да вълнува. Дами и господа, фрау Нина Хаген! Всичко за новия й албум "Unity":
- Диво пътешествие из музикални жанрове, очаквано екстремно и със силни политически послания.
- "Брайън Фери в рокля" като индуистка жена между Шива и Бабаджи и Майка Тереза + Нелсън Мандела.
- Бертолд Брех ли е запалил страстта й към изкуството на забавлението, или...?
- Изключената от пионерската организация източноберлинчанка в компанията на авангардни гости навръх 67-годишния си рожден ден. Нейният коментар в песни за движението Black Lives Matter, Договора за неразпространение на ядрено оръжие, феминизма... И атомната енергия (като радиопиеса).
- Нина Хаген пее Боб Дилън и Марлене Дитрих (едновременно).
- Списание "Ролинг Стоун": "Ядосана пънк-рок нахалница, езотеричнa хипи-свърхмайка, политическа активистка и ексцентрична дива. Нина Хаген ни дава всичко, което искаме и очакваме от нея в "Unity" и го прави добре!"
- Съвети от личната Библия на певицата.
- Къде изчезна Нина Хаген в последното десетилетие?
- Blumen fur die Damen: изключително забавно, много забавно. И отново забавно.
• Стягаме се за шаренията от балкански ритми, китарен шум и просташко-веселяшки текстове. Турнето на мултинационалната дружина "Култур шок" No Nostalgiа шумно ще премине и през България на 5 април. Многоцветните музиканти на Вал(ери) Кьосовски - с новото попълнение Елени Говетас (вокал, цигулка, саксофон и перкусии), обещават да разклатят столичния Pirotska 5 Event Center със старите пънкарийки и парчета от актуалния си албум "D.R.E.A.M". Подгряват белградчаните "Ерик енд Дъ Уърлд Севиджис". "Повече шок, отколкото култура". Култур шок тайм! Ще рече – шоу тайм. Купон, съсипваме се!
• Импресии в прогресив рок. Авангардните поляци "Ривърсайд" продължават вече като квартет: "Together Again". Може ли да направим единство от четворката? Все пак обаче се получава - като течение от различни потоци, втурнали се в една посока.
• 2+1=? Dwa Plus Jeden ("Два плюс йеден"), мегапопулярно в Източна Европа седемдесетарско трио от Варшава. Няма лъжа, няма измама: Елжбета Дмох (вокали, флейта), Януш Крук (вокали,китари и кийборди) и Сезари Сльонзак - саксофон, кларнет, кийборди и вокал, на гастрол в "Плешивото куче". Кой, къде и как сметаносва и "пържи" в Деня на лъжата. Чудомир: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж", така че весел да е днешният 1 април. Усмихнете се. Забравете за проблемите и важните дела за един ден и ще видите колко по-добре ще се чувствате след това. А размислите тежки (предизборни) оставете за... после.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 501: "Щастията на Чочо" – памет за Апостол Карамитев
Гост: синът Момчил Карамитев

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изгрев минута след полунощ" от Хайке Фалер

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Как климатичните промени оказват влияние на защитените зони у нас и защо влажните зони са толкова важни? Един разказ за защитена зона "Долни Богоров – Казичане" край София – за потенциала на това място, защо е важно то и какви усилия са нужни, за да се съхрани. Интервю с еколога Дина Сиракова.
• Маршрути: Агушевите конаци – архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, който представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
В. А. Моцарт – "Така правят всички жени". Спектакъл, състоял се в Националния театър в Мюнхен на 26 октомври 2022 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Баварската държавна опера с диригент Владимир Юровски. В ролите: Луиз Олдър, Ейвъри Аморо, Константин Кримел, Себастиан Колхеп, Сандрин Пио и Кристиан Герхаер.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 11 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Подаръци от Франция" от Марчин Дор от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика от 6.07 до 7.00 часа Изгрев водещ: Зорница Гъркова Зарко..

публикувано на 10.06.23 в 08:15

Събота, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Група "Jackett" представят дебютния си албум  "Stand Your Ground". • Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Албена Велева Концептуални албуми Трент Гарднър и..

публикувано на 09.06.23 в 19:14

Петък, 9 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 50 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова Избрано от предаването • Над 60 % от българите хъркат, а 75 % не спят добре. Защо българите не спят добре и колко сън не ни достига? Кои фактори от ежедневието ни влияят и докъде..

публикувано на 08.06.23 в 14:20

Четвъртък, 8 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 49 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Фестивалът "Драконови лодки" На 24-ти и 25-ти юни на езерото в Панчарево ще се проведе първият по рода си фестивал на "Драконовите лодки" в България...

публикувано на 07.06.23 в 09:25

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Избрано от предаването Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 06.06.23 в 16:59