Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неделя, 2 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Котка върху горещ ламаринен покрив" от Тенеси Уилямс

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цветан Спасов, Елина Тодорова, Мария Тодоринова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
На гости в малката кравеферма на Стилияна Латинчева и Владимир Цветанов в софийския квартал Горна Баня. Двамата поддържат стадо от точно 12 крави, отглеждат няколко коне и заедно с бащата на Стилияна стопанисват и земеделска земя, за да осигуряват храна на животните си.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• XXVIII Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов".
• Ателие за витражи в Националната художествена академия в София.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
"…не знаете какво искате…"
Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости. Заедно с иконом Василий Шаган, потомък на бесарабски българи и свещеник във варненския храм "Св. Николай" ще разговаряме за светостта, за поста и молитвата, в чийто център следва да е Христос, а не нашите личностни амбиции за съвършенство във вярата. За невъзможността често човеците да преценяват възможностите си и да се заблуждават в търсенето на пътя към Бога. За човешките слабости. Втора година сме в св. Четиридесетница по време на война как се отразява това на душевния мир на вярващия.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика
водещ: Георги Величков

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Изкуственият интелект – роб или терминатор на човешкия разум
В деня на изборите се питаме какво ще изберем и като бъдеще чрез огромните промени, идващи с изкуствения интелект. "Робог" е неологизъм, измислен от Георги Караманев, подобно на думата "робот", внедрена в живота някога от писателя Карел Чапек. Възможно ли е Бог да е изкуствен интелект, саморазвил се до непознаваеми за нас мащаби? Какво носят технологични придобивки като ChatGPT на човечеството, как изкуственият интелект ще понесе нас и ние него?
В "Гласът на времето" разговаряме на тези теми с Георги Караманев, създател на сайта "Дигитални истории", журналист, публицист и писател, с поета Владимир Левчев, осъществил експеримента да впрегне изкуствения интелект да пише сносни сонети на английски, с гл. асистент от Института за литература към БАН Николай Генов, познавач на фантастичната литература и прогностиката.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Заедно с кавалджията, композитор и музикален ръководител на ПФА "Добруджа" Живко Желев отбелязваме двата му юбилея – 60 житейски и 40 творчески години.
• Борислав Гълъбов отправя покана за концерта на формация "Багри" – "Най-популярните народни песни и хора".
• Христина Янкова разказва за XIX Детско-юношески фолклорен празник "Изворът да не пресъхва – Цветница 2023".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Дядовата ръкавичка" в Радио Пловдив

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
В "Неделния следобед" честваме 150-ата годишнина от рождението на "последния велик руски романтик" и гениален мелодик, един от най-големите композитори, пианисти и диригенти на ХХ век – Сергей Рахманинов. Предлагаме най-новите документални записи на трима съвременни представители на тъй наречената "руска клавирна школа". Двамата са вече отдавна утвърдени – Евгений Кисин и Кирил Герщайн. Третият е вече поотраснало дете-чудо, което изгря на клавирния небосклон през 2014, когато на крехката 12-годишна възраст спечели Голямата награда и златния медал в категория Пиано на Международния конкурс "Чайковски" за млади музиканти. Днес Александър Малофеев е на 21 и се радва на стремителна кариера по световните подиуми, за малко накърнена в началото на миналата година заради инвазията на Русия в Украйна. Него слушателите имат възможност да чуят с Третия клавирен концерт, запис със СО на Радио Франкфурт и Ален Алтиноглу на пулта. Кирил Герщайн свири Втория концерт на Рахманинов с Берлинската филхармония под палката на главния диригент на състава Кирил Петренко. А Евгений Кисин представяме със запис от последния му рецитал в Рим от 22 февруари 2023. Свири Прелюдии и Етюди-Картини от опус 39 на Сергей Рахманинов.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Ревност в три факса" от Естер Вилар

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Магдалена Гигова за Националния морски парк "Сейнт Ан" на Сейшелите с коралови плантации, гмуркане с морски костенурки, остров Мойен, където е живял съвременен Робинзон.
• Милена Хлебарова за Пратера във Виена и приключението да вечеряш на Виенското колело.
• Светослав Марков и Теодор Борисов за паметната плоча на Ботевата чета в Гюргево, където бунтовниците са се качили на кораба "Радецки".
• Почетният консул на Тайланд в България Виктор Меламед за Краби и Чианг Май.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт лека класика

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от залата на Доходното здание в Русе – заключителен концерт на 62-рото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Свири Русенската филхармония с диригент Юрий Илинов и солист Людмил Ангелов – пиано. В програмата: Витолд Лютославски – Вариации върху тема от Паганини; Сергей Рахманинов – Рапсодия по тема на Паганини, опус 43; Сергей Прокофиев – Симфония № 7 в до диез минор, опус 131.

от 21.00 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Летящата читалня" със студенти от НАТФИЗ

от 22.00 до 23.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Гости на предаването "Фотофабрика" – факт и фикция са Рафаело Казаков – магистър по фотография и визуално изкуство в колежа "School of Visual Art" в Ню Йорк, който представи своята колекция в галерия "Синтезис" – "Огледала и прозорци", Галя Йотова, която говори за уловеното време в изложбата "ФотоОстанки" и Кин Стоянов, който разказва откъде е започнало "Завръщането" на Лоте Михайлова в СГХГ.

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Том Уейтс, Дженис Джоплин, Адел, Крис Кристофърсън, Васил Найденов, Квитка Цисик, Майкъл Франкс, Джони Кеш, Ема Краун, Светослав Владимиров.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 11 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Подаръци от Франция" от Марчин Дор от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика от 6.07 до 7.00 часа Изгрев водещ: Зорница Гъркова Зарко..

публикувано на 10.06.23 в 08:15

Събота, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Група "Jackett" представят дебютния си албум  "Stand Your Ground". • Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Албена Велева Концептуални албуми Трент Гарднър и..

публикувано на 09.06.23 в 19:14

Петък, 9 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 50 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова Избрано от предаването • Над 60 % от българите хъркат, а 75 % не спят добре. Защо българите не спят добре и колко сън не ни достига? Кои фактори от ежедневието ни влияят и докъде..

публикувано на 08.06.23 в 14:20

Четвъртък, 8 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 49 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Фестивалът "Драконови лодки" На 24-ти и 25-ти юни на езерото в Панчарево ще се проведе първият по рода си фестивал на "Драконовите лодки" в България...

публикувано на 07.06.23 в 09:25

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Избрано от предаването Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 06.06.23 в 16:59