Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз+

Джазът и вътрешният свят

Омар Соса
Снимка: en.wikipedia.org

"Вътрешният мир" е темата на поредния "Джаз+" "Заедно след полунощ". 

Началото е с френския китарист от виентамски произход Нюен Ли, гостувал и в София. Поемите му са събрани под поетичния надслов "Коприна и пясък". Сайдмен му е перкусионистът-майстор на гембри и вокал от Магреб Рани Крия, когото откриваме и в последния половин час, като гост на немския перкусионист Волфганг Хафнер. Специално поканени за проекта му "Silent World" са тромпетистът Тил Брьонер, тромбонистът и вокал Нилс Ландгрен и пианистът Доминик Милър.

Друг пианист, с афро-кубински произход и също "кръстник" на предаването е кубинецът Омар Соса. Посвещаваме му средния час на предаването, а негов партньор в дуото "Ироко" е бразилският мултиинструменталист и вокал Тигана Сантана. "Moonstone", "Thar Desert Dawn", "Moradía de Babalú", "A Seiva da Gameleira Branca", "Faro", "The Peace Inside" са само част от заглавията на композициите, подтикващи ни към мечтания.

Нощта е млада в първите часове на 20 април.

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10

Приказен трамвай пътува из улиците на София

Пътешествие из улиците на София с трамвай, нарисуван от учениците на 51-во средно училище "Елисавета Багряна". Той е част от съвместния проект "Разкажи ми приказка" на Центъра за градска мобилност и училището. Трамваят ще се движи по линия 10 през следващите три месеца, като организаторите се надяват да внесат повече пъстрота в столицата...

публикувано на 03.07.24 в 08:45