Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцеслав Николов – музикантът-мислител

Снимка: личен архив

Проф. Венцеслав Николов е един от онези съвременни творци, за които с пълно основание може да се каже, че притежават поливалентен талант и усет към изкуството. Той е активно концертиращ артист-виолончелист, диригент, педагог, писател, поет и белетрист. Изнесъл е над 1000 концерта като солов и камерен изпълнител по целия свят – от най-западните ширини на Северна и Южна Америка до далекоизточния азиатски регион и има реализирани над 200 звукозаписа за различни компании. Като педагог той е сред любимите професори по камерна музика в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, а също така е и основател на лятната академия на остров Фьор в Северно море. Ръководител е на семинари и майсторски класове в България, Европа и Съединените щати. Сред именитите музиканти, с които той си сътрудничи, са имена като цигуларите Сашко Гаврилов, Георги Бадев, Минчо Минчев, Веселин Парашкевов и пианистите Бруно Канино, Николай Евров, Снежина Гълъбова, Радослав Николов и Ружка Чаракчиева, с която получава наградата "Кристална лира" в раздела "Камерна формация" за юбилейния им концерт на 19 април 2008 г. под наслов "50 години на сцената" в залата на Национално музикално училище "Любомир Пипков".

От 1983 година проф. Венцеслав Николов се налага и като диригент със създадения от него "Колегиум Музикум", както и с различни симфонични и камерни оркестри в България и в чужбина. Изявява се на фестивалите във Витен, Улм, "Мартенски музикални дни" в Русе и др.

Получава заслужено признание от редица именити свои съвременници, като особено ценни сред тях са тези на двама от неговите учители: Мстислав Ростропович и Янош Щаркер.

"Венцеслав Николов живее на сцената в свой собствен музикален свят!"– отбелязва Мстислав Ростропович, а Янош Щаркер нарежда изкуството му като постижение, сред най-големите в съвремието ни.

Репертоарът на проф. Николов обхваща повече от 400 творби – от виолончеловите концерти до виртуозни миниатюри, от барока, класиката и романтизма до съвременността и новата българска музика, а много съвременни композитори са му посветили свои творби. Затова не е случайно, че доайенът на българската музика, композиторът Панчо Владигеров казва:

"Превъзходен артист и преди всичко проникновен музикант. Безупречен инструменталист, човек с голяма ерудиция. Неговата способност да изпълнява музика от всички стилове и епохи, в това число съвременни класици е достойна за истинско възхищение."

А композиторът Константин Илиев отбелязва:

"Венцеслав Николов принадлежи към онези изключителни музиканти, които съчетават виртуозността с откритата емоционалност, с богатото въображение. Неговото вдъхновено изкуство се нарежда сред постиженията на най-големите."

Венцеслав Николов се откроява и като писател-белетрист с точно око за детайлите от живота на музиканта. Пише разкази, импресии, приказки и легенди, пътеписи, автор е на 12 книги.

"Ние – казва проф. Николов – живеем някакъв живот, който се опитваме да го направим осезаем, да го пипнем… А всъщност ние сме нещо несигурно, ние непрекъснато се променяме… Опитвам се непрекъснато да разбера и да приема, че не съм нещо константно, което съществува, а нещо, което непрекъснато се променя и се движи. И когато това бъде разбрано, животът става по-интересен."

Друга широкообхватна тема, която вълнува творческото съзнание на проф. Венцеслав Николов е въпросът за същността на изкуството, какво е онова, което може да бъде определено като изкуство и мястото му в днешния ни живот. По този въпрос проф. Николов споделя:

За тези и още свои мисли, както и за някои от най-ярките моменти в жизнения и професионалния си път разказва самият проф. Венцеслав Николов в предаването "Студио музика" на програма "Христо Ботев" във вторник, 25 април, от 19.30 часа, в което ще звучат и негови изпълнения на образци от барока до съвременността.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10