Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благородният звук на виола да гамба в сонати от Арканджело Корели

Теодоро Бау
Снимка: Marco Barbaro

Италианският изпълнител на виола да гамба Теодоро Бау посвещава дебютния си солистичен компактдиск на сонатите из опус 5 на Арканджело Корели. Написани за цигулка, творбите са публикувани през 1700 г., като бележат революция в камерната музика, защото са за един солистичен инструмент и континуо, а не представляват трио сонати, каквато е била практиката дотогава. Че творбите са били изпълнявани на други инструменти освен на цигулка, е ясно по достигналите до нас множество транскрипции, но особен интерес представлява колекцията, запазена в Националната библиотека в Париж, която съдържа транскрипции за виола да гамба на всичките 12 сонати от опус 5.

По въпроса за практиката произведения, писани за един инструмент, да се изпълняват на друг, Теодор Бау казва, че "смятам, че трябва да се откажем от стигмата , която в днешно време често е свързана с транскрипциите; би трябвало това да е толкова разпространено днес, колкото е било и тогава. Бих казал, че даже на моменти звучи пресилено да говорим за транскрипции, защото, докато създавахме тези записи, понякога свирех директно от оригиналното издание октава по-ниско, както и адаптирах, добавях и премахвах неща, така че музиката да бъде пресъздадена по най-добрия начин от инструмента в ръцете ми".

Теодоро Бау, когото столичната публика имаше шанс да чуе по време на фестивала "Изкуството на Барока" през 2022 г., започва да се занимава с виола да гамба от ранна детска възраст, като негови преподаватели са Клаудиа Пазето и Алберто Рази. В продължение на 8 години освен виола да гамба изучава и лютня при Масимо Лонарди, а в последствие завършва образованието си в Скола Канторум Базилиенсис и Университета "Моцартеум" в Залцбург. Става лауреат на конкурса "Бах-Абел" в Кьотен през 2015 г., а през 2021 печели и конкурса на фестивала Musique Antique в Брюж. За компактдиска му музикалният критик на списание "Грамофон" пише следното: "Бау е най-силен в по-бавните, напевни части... В звука му има любвеобилност, която е нежна, но в същото време богата, и неговият цвят е толкова нежно и прямо оформен, че всичко, което мога да направя, е да слушам със страхопочитание. Неприпряната интимност от страна на Букарела е безупречна".

Този вторник (25 април от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме благородния звук в записите на Теодоро Бау и Андреа Букарела на сонати № 2, 5, 6, 11 и 12 от Арканджело Корели.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора..

обновено на 20.05.24 в 10:44