Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брилянтният глас на Нуриа Риал

Снимка: nuriarial.com

Каталунското сопрано Нуриа Риал, която има в дискографията си над 100 компактдиска, е описвана от критиците като "една от най-блестящите звезди на концертния небосклон и е считана за един от големите интерпретатори на бароковата литература. Привидно без усилие, тя води чудесно чистия си глас през богато украсените мелодични структури на барока – очарователно плаващ звук, който незабавно ви пленява".


Певицата, която с еднаква убедителност изпълнява музика от Ренесанса и произведения от съвременни автори, е родена през 1975 г. и завършва пеене и пиано в Консерваторията в Барселона, а впоследствие продължава обучението си при Курт Видмер в Музикалната академия в Базел. През последните 25 години Риал е работила с имена като Джон Елиът Гардинър, Густав Леонхард, Рене Якобс, Невил Маринър, Лорънс Къмингс и Теодор Куренцис, както и с ансамбли като The English Concert, Il Giardino Armonico, Arte Mandoline, Камерния оркестър на Базел и L’Arpeggiata.

Тя е неколкократен носител на наградата ECHO Klassik – през 2009 е отличена в категорията за млада изпълнителка на годината, а през 2012 за оперен запис. През 2020 получава и наградата Opus Klassik. От 2009 г. също така Нуриа Риал има екслузивен договор със звукозаписната компания Sony Classical.


Запитана какво би посъветвала по-младите си колеги, певицата казва следното: "най-важното е да разберат, че на репетиции не е необходимо винаги да се пее с пълен глас. И, разбира се, не спирайте да работите върху техниката си, защото тя е от най-съществено значение. Имайте си доверие и вярвайте на възможностите си. За мен това, че реших да замина за чужбина, беше също много важно, тъй като там има по-малко предразсъдъци".

Този вторник (16 май от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме малка част от творчеството на Нуриа Риал чрез записи на творби от Хуан Васкес, Йохан Йозеф Фукс, Джовани Паоло Колона, Луиджи Бокерини, Хендел, Бах и анонимни композитори.

Снимки: nuriarial.com

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25