Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 30 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 42 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Джаз китаристът Александър Логозаров (гост в студиото) и неговата нова авторска музика в соло и трио формат.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Изпълнения на Мелиса Алдана квартет (Melissa Aldana). Концертът е от програмата на джаз фестивала през април 2022 в Бремен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате автентични фолклорни песни от Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Любен Захариев, Снежана Борисова, Атанас Вълчев, Пепа Запрянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Пеещата пеперуда", по Тери Джоунс

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малка нощна приказка" от Людмил Станев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота: Епизоди от работата на първия в България дегустатор на зехтини Радослав Елефтеров
• Темата на деня: Ден преди Националния празник на Италия – какви са традиционните връзки в областта на културата между България и Италия и какви са възможностите за съвременен културен обмен между двете страни и динамиката на двустранните бизнес контакти в секторите от икономиката, в които двете държави могат да си сътрудничат най-добре?
Събеседник: Н. Пр. Джузепина Дзара – посланик на Италия в България.
• Разговорът: с режисьора Николай Василев по повод националното турне на документалния филм "Ваклуш", който представя непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев.
• Евранет
• Образованието влиза в час: Образованието по музика в България – съвременни подходи и предизвикателства пред реализацията на младите музиканти.
- Развитие в академичните среди и на музикалната сцена. В какво се крие успеха в музикалните науки?  
Разговор с Калина Томова - докторант по ранна музика в Института за изследване на изкуствата, БАН, музикален редактор в БНР и доц. д-р Явор Димов Генов, Институт за изследване на изкуствата, БАН.
- Как бургаското музикално училище създава едни от най-големите български таланти? Трудно ли е да се намерят деца, които желаят да продължат образованието си в областта на музиката?

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• 34-то издание на фестивала "Процес - Пространство" започва на 31 май в Русе с изложба в памет на Димитър Грозданов. Разговор с художничката Рада Якова.
• Театроведът Богдана Костуркова за куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник", който се провежда в Ямбол.
• Акценти от 26-я пролетен панаир на книгата.
• Представяме "Лицата на неродените пеперуди" от Мариела Георгиева, издадена с благотворителна кауза. Интервю с авторката.
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя "Употреба на човека" от Александър Тишма.
• В СГХГ се откри изложбата "Анимализмът: Посоки и прояви в българското изкуство от ХIX до средата на XX век".
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Днешната ни среща ще премине под предизвикателното мото "Моцарт и Салиери". Ще се опитаме да отговорим на въпроса дали наистина Салиери е виновен за смъртта на Божествения "Амадеус" и ще слушаме музика от двамата композитори.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• 103-то постановление на министерския съвет – 30 годни по-късно
Документът, който урежда обучението на младежи от български произход в български висши учебни заведения, променя съдбата на стотици наши сънародници в чужбина – разговор с Никола Караиванов от дружество "Родолюбец", двигател на важните за сънародниците ни в чужбина нормативни промени, и с Олга Водинчар, една от студентките, приети по Постановление 103, преподавателка в българско неделно училище в Одеса и докторантка в БАН
• Езикови справки по радиото: "Петър Петров, наричан по-долу "ИщецА/ЪТ" – членува ли се или не според службата в изречението
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: Ученически научен фестивал – инициатива на сдружение "Сай хай" – гостуват ни лауреатите от Националната природо-математическа гимназия в София

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Поредица "Джунглата – магия и реалност”
Джунглата – минало и бъдеще
Какво не правим, за да опазим джунглата, с право наричана от мнозина както "бял", така и "черен дроб" на планетата ни? Защо в страната, в която според социологически допитвания нейните жители се самоопределят като най-щастливите хора на Земята – Коста Рика, успяха да постигнат толкова много за спасяването на латиноамериканските джунгли?
Как богове, хора и природа могат да намерят общ език в джунглата и над какво можем да поразсъждаваме като екологични решения за един тропически рай "под похлупак", имитиращ джунглата на Мадагаскар в зоологическата градина на Цюрих?
С участието на колежката Полина Петрова, зоолога Петър Берон, биолога Стоян Лазаров.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Как да оцелеем в България – разговор с журналистите Йордан Йорданов, Филип Зуберски и Владимир Иванов за народопсихологията ни и сблъсъка с културните различия в страната.
• Моята история, моята тема: Кирил Недков и театърът – радиопортрет на актьора, който получи "Аскеер" за поддържаща мъжка роля.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Лина Мачева
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
100 г. от рождението на композитора Дьорд Лигети (28 май 1923 - 12 юни 2006) – един от най-силните и оригинални новатори в музиката на ХХ век.
Произведения на Лигети не можеше да се чуят на концерт у нас до 1990 г., както и на другите най-известни представители на Западноевропейския музикален авангард. В това предаване ще звучат първи изпълнения на творби на Лигети от фестивала "Музика Нова", Международния музикален фестивал ММД в Русе, както и студийни записи направени в БНР. Един кръг изпълнители – диригентът Драгомир Йосифов, пианистките Цветана Иванова, Анжела Тошева и Даря Калайджиева говорят за музикалния език на Лигети и своята ангажираност с неговото творчество. Специално участие има 93-годишният цигулар Сашко Гаврилов, който разказва по телефона от дома си в Германия за първите изпълнения на Трио за цигулка, корна и пиано и създаването по негово желание на единствения Цигулков концерт на Лигети.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Синт-поп и инди сцената в Копенхаген днес през погледа на Нилс Фейсков Юл и Тайс Вестерлоке от дуото Gents – гости в предаването. И българското измерение на същата сцена, разказано от Явор Йорданов и Светослав Тодоров от музикалната платформа Indioteque, която тази година чества 15-години от създаването си.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на ренесансовия композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) с изпълнения на вокалните състави "Хилиард", "Орландо", Oxford Camerata, Европейския вокален ансамбъл, Камерния хор на Намюр, инструментален ансамбъл La Fenice и консорт "Ричеркар".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04