Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в малкия град – историческият музей в гр. Тетевен

Част от експозицията на музея
Снимка: ИМ - Тетевен

В предаването Цонка Петкова, директор на Историческият музей в гр. Тетевен, разказа за интересните експонати и многобройните и разнообразни музейни инициативи. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта.

Основан е през 1911 година от учителя по естествени науки – тетевенеца Михал Койчев, който дарява своята сбирка от разнообразни експонати, и с това е поставено началото на организираната музейна дейност в града. С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява и през 1932 година музеят се разполага в самостоятелна сграда. Това е дом-паметник, построен по инициатива на градския благотворителен комитет "Георги Бенковски", по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, с доброволния труд и дарения от местните жители, като израз на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата тетевенци. През 1974 година сградата е преустроена и разширена за нуждите на музея.

Част от експозицията на музея
Музейният фонд разполага с близо 4600 експоната, а музейната експозиция днес е разпределена в три раздела:

Археология, в който са изложени оръдия на труда от късния палеолит и неолит; съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи; средновековни оръжия, съдове, монети.

Етнография, където може да се видят женски и мъжки народни носии от Тетевен и околността, колекции от бродерии и пафти, а също и предмети, характерни за бита и занаятите, свързани с резбарство, тъкачество, златарство и др.

Възраждане – представено е участието на жителите на тетевенския край в борбите за национално освобождение, чрез фотографии, документи, ордени и лични вещи.

Цонка Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“. Снимка: Божидар Любенов
Една от интересните теми на разговора беше за легендите, които са свързани с историята на Тетевен и някои известни личности, събития и ценни предмети. Ето каква е историята, която разказа в предаването Цонка Петкова за един такъв предмет – реликва за тетевенци.

"Може би най-широко разпространената легенда, а и хора, които посетят манастира "Св. Илия" в Тетевен, ще чуят за така наречения Шишманов кръст. Легендата гласи, че Иван Шишман подарява на манастира "Св. Илия" кръст с богата дърворезба и с посребрен обков. През 1902 г. манастирът престава да е действащ и този кръст е предаден в архиерейското наместничество на Ловешката митрополия. През 1920 г. Михал Койчев успява да го види, прави снимка и го описва. Доста подробно описва дванайсетте библейски сцени, изобразени на кръста, взима и точните размери, както и неговата украса – колко полускъпоценни камъка има и колко са липсвали към настоящия момент. И след това този кръст някак си се губи и се появява легендата за него. Тази легенда възниква, за да се крепи българският дух през годините на робството. Това е била целта. Кръстът изчезва и се говори, че тетевенци са го продали или че е бил откраднат и продаден в Лондон. Дори има хора, които твърдят че са го виждали в лондонските музеи. В крайна сметка има и друга легенда ли е, как да го кажа, че над Тетевен надвисва тежка прокоба – тъй като е откраднат, ще се случват лоши неща, докато този кръст не бъде върнат… През 2013 г. този кръст беше намерен, гостува на два пъти в нашия музей и в манастира "Св. Илия" и се разбира каква е неговата история. През 1923 г. кръстът попада в националния църковен историко-археологически музей при Светия синод. През 1976 г. той е вече в Националния исторически музей, а в настоящия момент е в криптата на храм-паметника "Александър Невски".

Дърворезбован тааван
А по отношение на бъдещите проекти, Цонка Петкова сподели следното:

"Бих искала да благодаря на членовете на Управителния съвет на сдружение "Български музеи", които през миналата 2022 година успяха да извоюват за тези 50 музея, които се финансират от общините, допълнителни пет милиона лева, с част от които ние ще обновим третия ни отдел – "Участие на тетевенци в национално-освободителното движение" – най-общо казано. Възнамеряваме и да разширим обхвата до 20-те, 30-те години на миналия век – ще обогатим музейната експозиция. Ще имаме възможност да направим и някои консервации и реставрации. И се надяваме обновената експозиция да открием на 1-ви ноември – празникът на Тетевен."

Снимки: Божидар Любенов, ИМ - Тетевен

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45

Какво се случва на Солунския панаир на книгата?

Солунският международен панаир на книгата, провеждан в южната ни съседка Гърция, се очертава като едно от най-значимите литературни събития в Югоизточна Европа и не само. Тазгодишното издание привлича 1500 участници, които ще имат възможност да се включат в над 500 събития, разпределени в 14 зали и 4 различни сгради, заемащи обща площ от 16 000..

обновено на 16.05.24 в 11:06