Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Искъро по-дълбоко нема! А защо не и по-чисто?

Росен Мирчев, Ваньо Контев, Георги Мутавджийски, Асен Масларски (от ляво надясно)
Снимка: БНР

На предаването "И рибар съм, и ловец съм" гостуват двама млади мъже, представители и част от Управителния съвет на Риболовно сдружение "Искър – София", изпълнени с огромен ентусиазъм и решителност да превърнат река Искър в синоним на чистота и място за благоденствие на балканската пъстърва.

Това са Георги Мутавджийски и Ваньо Контев от риболовното сдружение, чиито членове и симпатизанти са се заели с почистването, зарибяването и опазването на р. Искър от стената на Панчаревското езеро до София.

Става дума за началото на тяхната организация, което го поставят 50-тина ентусиасти, а само за няколко месеца сдружението им има вече 251 активни членове, за досегашната им дейност, трудностите, срещнали в реализацията на идеите си, и разбира се, успехите им. А малък успех ли е това, че при почистването само на 5 км от реката те са извадили 52 тона боклук?! Или за това, че в акциите им се включват не само софиянци, ами и представители на пет националности – китайци, французи, гърци, руснаци…

Сега, след две сериозни зарибявания, всеки може да отиде и да практикува любимият си спорт, но... Режимът по реката е хвани-пусни!!!

Едва ли ще се учудите, че от организационна работа и двамата почти нямат време за риболов. Георги признава, че е имал време едва за 1 час риболов, а Ваньо – цели 3 часа.

Сдружението разчита основно на членски внос, но и на дарения, като сред дарителите се откроява Мартин Валентинов Войнов, който е дал цели 1000 лв. А в 18 риболовни магазина в София има и кутии за дарения.

Иначе природозащитниците имат собствен сайт и два канала за комуникации – групата им във Фейсбук и във Вайбър, чрез които реализират охраната на дивеча и рибата от посегателства, както и опазването на цялото биоразнообразие.

Сега най-близката им цел е построяването на беседки, поставянето на кошчета за боклук, както и организирането на Зелено училище за деца, които да овладеят основите на спининговия и мухарски риболов.

Чуйте всичко това от Георги Мутавджийски и Ваньо Контев!

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01