Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От Искъро по-дълбоко нема! А защо не и по-чисто?

Росен Мирчев, Ваньо Контев, Георги Мутавджийски, Асен Масларски (от ляво надясно)
Снимка: БНР

На предаването "И рибар съм, и ловец съм" гостуват двама млади мъже, представители и част от Управителния съвет на Риболовно сдружение "Искър – София", изпълнени с огромен ентусиазъм и решителност да превърнат река Искър в синоним на чистота и място за благоденствие на балканската пъстърва.

Това са Георги Мутавджийски и Ваньо Контев от риболовното сдружение, чиито членове и симпатизанти са се заели с почистването, зарибяването и опазването на р. Искър от стената на Панчаревското езеро до София.

Става дума за началото на тяхната организация, което го поставят 50-тина ентусиасти, а само за няколко месеца сдружението им има вече 251 активни членове, за досегашната им дейност, трудностите, срещнали в реализацията на идеите си, и разбира се, успехите им. А малък успех ли е това, че при почистването само на 5 км от реката те са извадили 52 тона боклук?! Или за това, че в акциите им се включват не само софиянци, ами и представители на пет националности – китайци, французи, гърци, руснаци…

Сега, след две сериозни зарибявания, всеки може да отиде и да практикува любимият си спорт, но... Режимът по реката е хвани-пусни!!!

Едва ли ще се учудите, че от организационна работа и двамата почти нямат време за риболов. Георги признава, че е имал време едва за 1 час риболов, а Ваньо – цели 3 часа.

Сдружението разчита основно на членски внос, но и на дарения, като сред дарителите се откроява Мартин Валентинов Войнов, който е дал цели 1000 лв. А в 18 риболовни магазина в София има и кутии за дарения.

Иначе природозащитниците имат собствен сайт и два канала за комуникации – групата им във Фейсбук и във Вайбър, чрез които реализират охраната на дивеча и рибата от посегателства, както и опазването на цялото биоразнообразие.

Сега най-близката им цел е построяването на беседки, поставянето на кошчета за боклук, както и организирането на Зелено училище за деца, които да овладеят основите на спининговия и мухарски риболов.

Чуйте всичко това от Георги Мутавджийски и Ваньо Контев!

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финисаж - Крум Дамянов, ХГ “Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил

Финисаж в ефира

В Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" се закрива изложбата на акад. Крум Дамянов – "Скулптура и процес" с творби и композиции на скулптора академик Крум Дамянов. Експозицията е нетрадиционна и показва освен готови завършени творби и моменти от процеса на изработването им. Дори ателието на големия скулптор – във вида, в..

обновено на 27.09.23 в 18:52
Мариета Бостанджиева и Борис Борисов

Натурални сапунени мечти

Независимо дали ще кръстя този текст сапунени мечти, сапунена ария или не дай си боже, сапунена опера, рискувам да откажа посетителите на страницата на програма "Христо Ботев" от четенето му. Смело поемам риска – така, както са направили Мариета Бостанджиева и Борис Борисов. Затова и сапунени мечти, при това натурални – защото за мен най-добре описва..

публикувано на 27.09.23 в 17:00
Юри Стайков и Росица Мутафчиева

Да отглеждаш семейна мечта

Гости в рубриката "Моето семейство" са любителите на екстремни спортове Юри Стайков и Росица Мутафчиева, които имат една обща "семейна мечта". Тя се появява съвсем случайно по време на семейна разходка на Росица с една от дъщерите им – Ива. Изгубени сред красотата на Троянския балкан и язовир "Сопот", двете случайно попадат на бившото селско училище в..

публикувано на 27.09.23 в 16:05

Моят род – моята сила

Промените са неизменна част от живота ни. Понякога те са изпитание, а друг път – награда. За една такава положителна промяна и плодовете от нейната реализация разказва пред Виолета Димитрова авторката Олга Михова, която съвсем скоро издаде своята нова книга – "Силата на семейството и рода".  В нея Олга Михова дава своята гледка точка за справяне със..

публикувано на 27.09.23 в 15:30
д-р Цветомила Дудевска

Медицинската общност призовава българите да обърнат внимание на белодробното си здраве

На 25 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на белия дроб .  Темата на тазгодишната кампания е "Достъп до профилактика и лечение за всички".  Кои са рисковите фактори за този най-голям вътрешен орган, който за съжаление е изложен на почти всички вредни фактори на външната среда, като се започне от мръсния въздух, изгарянето на..

публикувано на 27.09.23 в 15:25