Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години музейно дело в град Плевен

Д-р Володя Попов за символите на героизма и историческата памет

7
Експозиция Културен живот на Плевен
Снимка: РИМ - Плевен

През отминалия месец Плевен отбеляза 120 години от началото на музейното дело в града. По повод юбилея в предаването гостува д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в град Плевен.

През 1903 г., по идея на проф.Иван Шишманов, в гр. Плевен се създава филиал на Българското археологическо дружество. Инициативата се реализира с помощта на плевенчаните Парашкев Стоянов и Юрдан Кантарджиев.

От 1984 г. музеят е разположен в двуетажна сграда, построена през 1884-1888 г. за казарма, по италиански проект. Сградата е с художествено-архитектурна и историческа стойност – паметник на културата с национално значение.

Д-р Володя Попов в студиото на програма „Христо Ботев“
А от 23 години от 1 юли 2000 г. – музеят е преобразуван в Регионален исторически музей - Плевен, с обхват на своята дейност на територията на Плевенска и Ловешка област. Днес РИМ - Плевен е сред най-големите музеи в България и е с един от най-богатите фондове – притежава повече от 180 000 броя музейни ценности.

Основната дейност на музея е насочена към издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Плевенска област. Едни от най-значимите археологически обекти са римският град Улпия Ескус при с. Гиген, късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия край Плевен, средновековната българска крепост в Никопол и др.

Сребърно съкровище от с. Бохот
По профил музеят е общоисторически с природонаучен отдел. В структурата му са включени:

Римски императорски монетиАрхеология представя историческото развитие на територията на Плевенска област от 50-45 хил. години преди Хр. до края на XIV в. след Хр.

• История на България ХV – ХІХ в
. – Плевенската възрожденска история и развитието на общонационалните процеси през първите векове на османското владичество и епохата на Българското възраждане.

Нова и най-нова история – историческото и културно развитие на град Плевен, непосредствено след Освобождението на България от османско владичество до наши дни

Експозиция етнография Български носииЕтнография – представя материалната и духовна култура на Плевен и селищата от Плевенска област от долното течение на реките Искър, Вит и Осъм.

Природа – изложени са експонати от геоложкото минало на региона, както и образци на флората и фауната

Нумизматика – във фонда на музея се съхраняват богати колекции от тетрадрахми на о. Тасос и Първа македонска област, римски републикански денари, римски императорски асове, сестерции, денари, антониниани и фолиси. Както и редки монети на средновековните български царе, банкноти и монети на съвременната българска държава

Експозиция "Гена Димитрова" – импресия на живота и забележителната кариера на голямата оперна певица

Експозиция Гена Димитрова

Експозиция "Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни" – в нея централно място е отделено на оперните певци с международна известност, гордост за Плевен и България – Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Асен Селимски. Отдадено е дължимото на първата наша попзвезда с международна известност и с принос в българската и европейска музикална култура – Емил Димитров.

Представени са и художествени произведения на основателите на плевенската група на художниците, творци с национална значимост – Ангел Спасов, Сидония Атанасова, Никола Златев, Дило Дилов, Христо Бояджиев, Тома Трифоновски, Илия Милков, Николай Дабов, Светлин Русев и др. представят мястото й в културния живот на Плевен и страната.

Духовни реликви
В музея има също така и отдел "Научен архив", специализирана библиотека, както и ателие за реставрация и консервация.

С д-р Володя Попов разговаряхме за историята на Регионалния исторически музей и музейното дело в Плевен, за символите на героизма и силата на историческата ни памет…

Снимки: РИМ - Плевен, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45