Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шампион" от Терънс Бланчард в запис от Метрополитън

Тази събота (8 юли) в оперната вечер на програма "Христо Ботев" със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия ви предлагаме "Шампион" – джаз операта на Терънс Бланчард, която разказва историята на боксьора Емил Грифит. Произведението получи бляскава премиера на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк през април тази година под палката на Яник Незе-Сеген, а в главните роли влизат: младия Емил Грифит – Раян Спийдо Грийн (бас-баритон), възрастния Емил Грифит – Ерик Оуенс (бас-баритон), Емелда Грифит – Латония Мур (сопран), Хауи Албърт – Пол Гроувс (тенор), Кати Хейгън – Стефани Блайт (мецосопран) и Бени "Кид" Парет – Ерик Грийн (баритон).


"Шампион" не е първата опера на Терънс Бланчард, която се поставя на престижната сцена в Ню Йорк. През миналия сезон беше представена и творбата "Огън, затворен в костите ми", която беше и първата опера от чернокож композитор в Метрополитън. Но всъщност "Шампион" е по-ранната от двете опери на композитора, като световната премиера е през 2013 г. в Сейнт Луис. За постановката в Метрополитън обаче Бланчард специално редактира произведението. Композиторът е известен на публиката като джаз тромпетист, както и като автор на музика за над 40 филма. Често колаборира с режисьора Спайк Лий, като два пъти е номиниран за наградите "Оскар", а освен това е носител и на пет отличия "Грами".


Но как се преплитат джазът и операта в неговото произведение? Ето какво разказва композиторът: "В операта се чуват акордови последования, както и типични за джаза похвати, но съм се опитал да използвам оркестрацията и аранжимента, за да изградя драмата на историята. В рамките на операта ще можете да чуете блус, суинг, самба, както и парадна музика, така че за мен това не е точно джаз опера. По-важното за нея е, че тя комбинира всички тези елементи на джаз света по начин, който да предаде историята. В операта също така присъстват много възможности за импровизация. Не само от инструменталистите, но и от певците. Все пак аз съм джаз музикант – никога не искам да чуя нещо два пъти по един и същи начин. Трябва да си потопен в момента през цялото време. И някои от певците определено подходиха свободно към материала, а това е много важно, защото смятам, че в момента операта трябва да предава музиката на своята култура и време. И има логика да не прилагаме импровизации в "Кармен" или "Тоска", но в нашия случай, когато разказваме тези съвременни истории, защо не? Разполагаме с всички тези цветове, които хората използват в оркестрациите си, така че защо да не позволим и на певците да приложат тези похвати и в своите изпълнения? Мисля, че се получава интересен хибрид и освен това привлича нова публика, която може да се асоциира с това, което певците осъществяват с оперните си гласове".


Освен "Шампион" на Терънс Бланчард в предаването "На опера в събота" ще прозвучи и запис на концерт на Симфоничния оркестър на Би Би Си, състоял се по време на фестивала Промс в Лондон миналата година. Начело на ансамбъла застава Семьон Бичков, за да представят дългоочакваната Втора симфония "Панорами от Прага" от съвременния британски композитор Джулиан Андерсън, както и Симфонични танци, опус 45 от Сергей Рахманинов.

Снимки: Метрополитън опера Ken Howard / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Казанджиев на 90 години

Васил Казанджиев е една от най-ярките фигури на съвременната българска музикална култура, чието творчество е вдъхновение за поколения музиканти и ценители на изкуството. Забележителният български композитор, диригент и педагог ще бъде почетен с концерта "90 години Васил Казанджиев", който ще се състои в рамките на международния фестивал "Софийски..

публикувано на 28.09.24 в 10:05

Сублимно изпълнение на "Турандот" на сцената на Виенската държавна опера

С постановката на Клаус Гут, Виенската държавна опера празнува 100-годишнината от рождението на композитора със звезден състав – Асмик Григориан като Турандот и Йонас Кауфман като Калаф сред други. Главната роля е дебют и за двамата изпълнители. "Психологическият подход на Клаус Гут и великолепното дирижиране на Марко Армилиато се разгръщат във..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Доайенът на японския джаз Масахико Сато за първи път в София

Фрий джаз концертът на годината – нещо невиждано за плахата и почти девствена за тази музика София (*на Акира Саката & Entasis в разгара на изтеклото вече лято) – вдъхнови екипа на "Аларма Пънк Джаз" през октомври да покани и друг от първопроходниците на японския авангарден джаз (от 60-те, че дори още от края на 50-те, та до днес!), а именно -..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15