Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизод 511

Да крачиш със Стефан

Стефан Стоянов и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 511 "Трамвай по желание" среща своята публика с един от най-странните и оригинални представители на българските артистични среди Стефан Стоянов.

Стефан е телевизионен сценарист, драматург и актьор. Завършва актьорско майсторство в Нов български университет, в класа на професор Илия Добрев. Дълго време не се занимава с актьорско майсторство до момента, в който става част от екипа сценаристи, създал "Шоуто на Николаос Цитиридис", където изиграва десетки злободневни и абсурдни персонажи. Следват роли в телевизионния сериал "Белези", в музикални клипове и реклами. През 2021 година влиза в ролята на най-смешния пилигрим в комедийния моноспектакъл "900 км СМЯХ" под режисурата на Здравко Здравков. Представление, което продължава да се играе с голям успех. 

Стефан Стоянов е автор и на детската книга "Забравената Коледа". Като драматург създава пиеси, поставяни в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" – "Том Сойер и Хъкълбери Фин" и "Абе, много любов"; "Една Крачка Напред", постановка в "АРТ Театър" в София; в Театър "Сълза и смях" – "900 км СМЯХ"; "Дивадло Розманитости" в Мост, Чехия и др.

На 1 октомври тази година пък странният експериментатор започва репетиции на собственоръчно написаната само-Убийствена комедия "Една Крачка Напред". В ролите ще влязат Васил Драганов, Здравко Здравков, певецът Тино и самият Стефан. Премиерните представления се планират за 20 и 27 ноември.

А как Стефан внасяше артистизъм в изпичането на хляба и защо дълго време се подвизаваше с партизанското име Щефан Шматке, ще научите от епизод 511 на "Трамвай по желание".

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40