Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Септемврийска благодат по суша и вода

4
Невестино – освещаване на знамената
Снимка: Асен Масларски

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море!

Награждаване на активисти – Невестино

А наистина грандиозно честване на 130-ата си годишнина правят ловците и рибарите от СЛРД "Елен" - Кюстендил в Лесопарка на с. Невестино. Въпреки дъжда близо 2000 ловци и въдичари, сред тях и от други части на страната, дефилираха по главната улица със знамената и символите си, като някои водеха и ловните си кучета. Домакин на събора е кметът на Невестино и запален ловец инж. Димитър Стаменков, а председателят на Сдружението Иван Милушев откри ловния събор, като в речта си подчерта: "Сдружението ни се създава през месец юни 1893 г. и тези 130 години ни нареждат сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа!"

Наградените – Радослав Качиков, Мартин Димитров, Адриян Стоянов, Мирослав Илчев, Николай Танев и съдията Ивайло Иванов

Ако на запад валеше дъжд, то септемврийското море беше топло, ласкаво, гостоприемно и изключително благосклонно към състезателите по подводен риболов – нито един не излезе от вълните без улов. В последния за годината (от общо девет кръга) турнир за Купа "България" – най-престижният трофей в този атрактивен спорт – участие взеха 37 души от всички клубове по подводен спортен риболов в страната. Той беше организиран от трите варненски клуба КПСД (Клуб по подводни спортни дисциплини), Клуб по морски спортове "Ватус про" и Клуб по водни спортове "Варна" с финансовата подкрепа на Община Варна. Домакин на турнира за Купа "Варна" традиционно бе хижа "Черноморец" – къщички "Синьо лят