Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийската градска художествена галерия – с Наградата на София за визуални изкуства за 2023 г.

6
Аделина Филева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

В това предаване гостува Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия (СГХГ). С нея разговаряхме за Наградата на София за визуални изкуства, с която тази година е отличена галерията и за голямата изложба на Генко Генков "Отвъд видимото", както и за други предстоящи инициативи. Тя сподели и впечатленията си от Резиденцията в Сите интернационал дез арт в Париж – за времето на своето пребиваване там – през месеците юли и август.

За началото на творческия път на Аделина Филева – за емоциите от първите срещи с колекциите на СГХГ и успеха на творческите проекти – така започна нашият разговор в студиото. "Имах щастието да започна работа при един от изключителните български изкуствоведи – Димитър Г. Димитров, който – човек, влюбен в изкуството, човек с много знания, ерудит – и който обича младите хора и е готов да им предава своите знания, да ги напътства. Един ден ми каза: "Аз ако не ви хвърля в дълбоката вода, вие кога ще се справите с нещата! Трябва да свиквате веднага да заставате пред публика и да може бързо да ѝ посочите кое е важно за нея и интересно." Така че на моите преподаватели и на него, като начало, като старт при него, съм много благодарна!

Аз кандидатствах – исках специално след завършването си да работя в галерия – и си бях подала молбата на различни места. Димитър Г. Димитров беше единственият, който реагира много интересно – покани ме, помоли също така да си донеса дипломната работа от Художествената академия и ми възложи, също така, да напиша един текст за изложба на втория етаж и да му ги оставя. И може би след три-четири седмици той ми се обади и каза, че e доволен от това, което аз съм му представила. И че ще ме назначи в градската галерия на работа, но няма места и трябва да се изчака. И минаха три-четири, пет месеца. На шестия аз си помислих – няма, няма да ми се обадят – обещаха ми, но не. Но той спази думата си и след това ме покани в галерията и така започна моя път 1995 година. Скоро ще станат 30 години да работя в галерията, но за мен това е един избран път!..."

А за изложбата на Генко Генков "Отвъд видимото", тя поясни, че може да се види до 12 ноември и е придружена от луксозно издание, в което са включени творби от държавни и частни колекции (както и в самата изложба), а също и архивни фотографии и документи, допълващи представата за живота и творческия път на художника.

"Генко Генков рисува рядко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни и нерядко меланхолични, дори когато палитрата не е така огнена и експресивна, а светла и по-мека, с деликатни цветови съчетания."

Това е малка част от предговора на Аделина Филева, отпечатан в началото на изданието.

Снимки - Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40