Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на големия български баритон Стоян Попов

10
Снимка: operasofia.bg

На 21 октомври един от най-изтъкнатите български оперни изпълнители – Стоян Попов, щеше да навърши 90. Беше великолепен певец и трогателен артист, внушителен и впечатляващ на сцената, а в живота – много, много добър човек... Стоян Попов (21 октомври 1933 - 23 март 2017) отдавна е част от родната "оперна митология". Свикнали сме да слушаме легенди за онова вече останало далеч назад във времето съзвездие: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Юлия Винер, Надя Афеян, Катя Попова, Лиляна Барева... списъкът е дълъг, а той е един от тях: над 40 впечатляващи години на сцена, 32 от които в звездния състав на Софийската опера.


Ученик е на легендарния професор Христо Бръмбаров. Още като студент получава първата си голяма награда – златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Отличаван е още няколко пъти, сред които дори с най-престижната преди 1989 г. у нас Димитровска награда. Но точно тези неща като че ли не са го радвали толкова. Може би много по-щастлив е бил да прочете критики от Франция, сравняващи "стъписващия му по сила и красота глас" с този на Тито Гоби, или от Белгия, където са го определили доста точно като "свръхчовек на баритоните".


В оперната вечер (21 октомври от 20 часа) на програма "Христо Ботев", посветена на Стоян Попов звучи интервю с певеца, записано дни преди 80-тия му рожден ден, някои от най-хубавите му студийни записи, както и фрагменти от спектакли с най-впечатляващите му роли, запазени в Златния фонд на БНР.

Припомняме:
• "Набуко" – спектакъл на Софийската опера от 28 май 1968 с участието на Гена Димитрова и Стоян Попов, дирижиран от Руслан Райчев;

• "Риголето" – спектакъл на Софийската опера от 12 юни 1971 с участието на Рената Ското, Флавиано Лабо и Стоян Попов, дирижиран от Борис Хинчев;

• "Отело" – спектакъл на Софийската опера от 5 септември 1969 с участието на Никола Николов и Стоян Попов, дирижиран от Асен Найденов;

• "Лоенгрин" – спектакъл на Софийската опера от 19 април 1968 с участието на Юлия Винер, Надя Афеян, Любомир Бодуров и Стоян Попов, дирижиран от Асен Найденов; "Тоска" – спектакъл на Софийската опера от 5 април 1976 с участието на Гена Димитрова, Никола Николов и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов;

• "Княз Игор" – спектакъл на Софийската опера от 15 ноември 1977 с участието на Гена Димитрова, Нели Божкова, Сабин Марков и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов;

• "Хованщина" – студиен запис на съставите на Софийската опера с участието на Димитър Петков, Любомир Бодуров, Никола Гюзелев, Александрина Милчева и Стоян Попов, дирижиран от Атанас Маргаритов. Записът е осъществен в студио на БНР през 1973 година. Откупен е от фирмата Harmonia Mundi и през същата 1973 е отличен с наградата "Златна плоча на годината” от френската критика в Париж в конкуренция с регистрации на Болшой театър, Метрополитън, Берлинската филхармония и диригенти като Херберт фон Караян и Зубин Мета…;

• "Момчил" – студиен запис на съставите на Софийската опера с участието на Димитър Дамянов, Юлия Винер, Александрина Милчева и Стоян Попов, дирижиран от Иван Маринов. Записът е осъществен в студио на БНР през 1971.


Ще се потопим и във вълнуващата атмосфера от големия Гала-концерт в Софийската опера по повод 70-годишния юбилей на Стоян Попов, състоял се през април 2004 г. с участието на водещи солисти на българския оперен театър.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55