Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демография, българи, миграции

| Интервю
Благослав Михайлов, Сиси Денкова, Христо Бояджиев
Снимка: БНР

Половината от младите българи между 18 и 29 години биха емигрирали от България, според актуално изследване на “Тренд”. Кои са причините за това и кои са решенията на този проблем?

Въпросът за демографията и българите в България и по света и миграциите – в контекста на войните, икономическата и социална ситуация. Това е посоката на разговор в това издание на “Гласът на времето”.

Режисьорката на филма “Аромат на липа”, който можете да гледате в кината от 27 октомври 2023 – Цветана “Сиси” Денкова казва: “Като представител на малка общност от българи в Мемфис, Тенеси, САЩ, мога да кажа, че темата за връщането в България е много актуална."

Относно демографията, Благослав Михайлов от Стража.бг казва: “Не се притеснявам, защото демографските показатели са резултат от множество индивидуални решения. Най-важният въпрос е – как да имаме държава, в която хората да искат да остават и да се чувстват финансово осигурени да създават деца. Вместо това се поставят въпроси, свързани например със западните либерални ценности. Но демографията не е въпрос на политика, а на икономически показатели най-вече."

“Китай опита да се меси в демографията си и това не резултира в нещо добро. Държавата трябва да създава предпоставките хората да се развиват добре. И от там нататък – трябва да не се меси” – казва Христо Бояджиев от Тук-там. България може да стане Силициевата долина на Балканите, която създава условия не само за българи, а и за други народности да идват тук, да създават семейства и да правят бизнес. Да, така ще имаме по-мултикултурна среда, да, бих се радвал да сме повече българите, но пък това е стъпка България да бъде страхотно място за живот.”

Относно приемането на мигранти, Сиси Денкова обяснява патриотичната вълна в България с желанието на една малка нация да се запази, но и че същевременно с това, когато някой има нужда от помощ – българите показват гостоприемство и човещина.

“Хората, които проявяват ксенофобски възгледи – не са виждали хора от различни етноси и националности. Когато ти видиш човека от плът и кръв пред теб – не можеш да реагираш по омразен начин, както към абстрактна група от мигранти. Едното е политическа теза, а другото е лично отношение” – според Благослав Михайлов.

Един от ключовите въпроси, който става повод за дискусия в предаването, е къде трябва да живеят младите българи. Тук-там свързва българите по света и дава възможност на млади хора да отидат по света, да се образоват и да се върнат в България, като преди това някой им подаде ръка. Вижте видео по темата.

В предаването участва и писателят Георги Бърдаров, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет. Според него ключът към решаването на демографските проблеми е радикалната реформа в образователната система, където младите хора да бъдат мотивирани да се реализират на пазара на труда. "Големият проблем на България не е раждаемостта, а смъртността" – според Бърдаров.

Чуйте още в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24