Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леон Бренко: В импровизацията няма "грешни тонове", има само добър или лош избор на тонове

На 26 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. в предаването "Музикална мрежа" ще ви запознаем с таланта на хърватския смуут джаз пианист и кийбордист Леон Бренко.

Представяме албума му "Keep On Moving" ("Продължавай да се движиш"), достъпен в дигиталните стрийминг платформи и физически магазини от 19 юли 2023 г. Новата продукция на Леон Бренко съдържа авторски композиции на музиканта, отличен с награда за най-добър хърватски поп-кийбордист през 2013 г.

Това е вторият му самостоятелен албум след "From Now On" ("Отсега нататък") от 2021 г., в който също проявява двойната си дарба като композитор и като изпълнител.

Роденият през 1981 г. в красивото крайбрежно градче Пула пианист, е активен студиен музикант и аранжор от дълги години. Участва в проектите на много известни изпълнители от Хърватия както в звукозаписното студио, така и на сцената. Често представя своята продукция на различни джаз фестивали и в различни музикални състави. 

Освен в компанията на своите сънародници от Хърватия, Леон Бренко е свирил и с американската легенда – джаз тромпетиста Еди Хендерсън, вокалистката Шарън Кларк също от Съединените щати и с финландския саксофонист Тимо Ласи.

Бренко споделя, че се е учил от Хърби Хенкок, Джо Семпъл, Джордж Дюк и Джордж Бенсън. Действително, това са едни от най-добрите образци в джаз, соул, фънк и смуут джаза и Леон е взел много от тях. Към техничните умения, които е усвоил във времето, може да добавим и способността му да изразява най-добре себе си като композитор именно в тези жанрове.

За разлика от първия му албум "From Now On" от 2021 г., в "Keep On Moving" Леон Бренко добавя и брас секция, която е много приятен акцент в някои от пиесите, обогатява звученето и цялостната атмосфера.

Музикантите, които го подкрепят в тези успешни начинания са: барабанистът Марко Лазарич, басистът Боян Скочилич, китаристът Ален Спада, Мирон Хаусер (тромбон), Войкан Йочич (саксофон) и Дарко Седак Бенчич (тромпет).

Премиерата на албума "Keep On Moving" се състоя в деня на излизането му, точно на 19 юли 2023 г. като част от фестивала "Джаз в Лапидариума" в град Пореч.

През изминалите месеци Леон Бренко участва с квартета и триото си в концертите на националните джаз фестивали "Siscia Open Jazz & Blues Festival" в град Сисак и "Labin Jazz Festival" в град Лабин, а в момента продължават успешните му изяви на територията на Хърватия.

Снимки – Igor Zirojević, предоставени от Леон Бренко
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55