Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огънят на душата" на Хилдегард фон Бинген

Концерт на състава "Ars Choralis Coeln" представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Записът е осъществен на 26 февруари 2023 г., а програмата със заглавие "Огънят на душата" се състои от избрани творби от Хилдегард фон Бинген (ок. 1098-1179).

Игуменката, ерудит, философ и композитор, Хилдегард фон Бинген живее в земите на днешна Германия през XII век. Създава научни и медицински трудове, агиография, поезия, записва виденията си, но освен това до нас са достигнали и около 70 нейни едногласни песнопения, запазени в два ръкописа. 

Колективно тези творби обикновено биват озаглавявани от съвременните редактори "Symphonia armonie celestium revelationum", въпреки че това наименование не може да бъде открито в нито един от източниците.

Записана с невмена нотация, музиката на Хилдегард не се основава на хорали, а вместо това демонстрира ярка индивидуалност. Химните и секвенциите ѝ често са със силабичен характер, докато в респонзориите присъстват дълги мелизматични пасажи. В същото време двата стила са обединени в антифоните на композиторката.

Този вторник (31 октомври от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме интерпретациите на германския състав "Ars Choralis Coeln", който се специализира в изпълнението на музиката на Хилдегард фон Бинген.


По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15