Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варварските цигулки" със серия концерти в България

3
Violons Barbares (Енкхжаргал Дандарваанчиг, Фабиен Гуйо и Димитър Гугов), фотограф: Кристоф Юрбан, илюстрация: Клотилд Перан.

Атрактивната монголско-българско-френска група започва турнето си днес в Силистра, в сряда е в Градската галерия във Варна, а в четвъртък и петък има участия в рамките на "Аларма Пънк Джаз" в София и Пловдив

Violons Barbares е трайбъл рокендрол трио с водещи народни лъкови инструменти и създава музика, която черпи вдъхновение от фолклора на Монголия, България, Франция и света. Състои се от:
Енкхжаргал Дандарваанчиг (Монголия) – мориин хуур (конеглаво монголско виолончело), гърлено пеене, вокали
Димитър Гугов (България) – гъдулка, вокали
Фабиен Гуйо (Франция) – перкусии, вокали

Тримата създават групата в Страсбург преди малко повече от 15 години и оттогава са свирили на немалко престижни музикални форуми и в Стария, и в Новия свят – Festival du Monde Arabe de Montréal в Канада, Festival Cosmo Jazz Chamonix във Франция, Rain Forest Festival в Малайзия, Viljandi Folk Fest в Естония и още много други. Еднакво убедителни и разтърсващи са и на фолклорни, и на джазови, и на рок и хеви-метъл фестивали.

У нас, макар Димитър Гугов (българската връзка в триото) да е свирил в Ансамбъл "Филип Кутев" и да е сред водещите гъдулари днес, се представиха за първи път едва през 2019 г., малко преди пандемията (тогава - по покана на музикалната платформа Shangri Live в партньорство с "Аларма Пънк Джаз" на БНР).

Днес (в средата на ноември 2023) се завръщат в България за мини-турне с програмата от четвъртия си студиен (и концептуален) албум, посветен на чудовищата и фантастичните същества в различни части на света и различни древни и съвременни митологии – вдъхновенията са както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти ("цан"), така и от съществата във филмите на Хаяо Миядзаки. А насред "черната буря, която се въздига и закрива небето" се привиждат силуетите и на (директно и буквално) Владимир Путин, който разрушава Украйна, "сеейки смърт и страдание" (песента "Modern Mangas”), и на киберзлодеите, и на всякакви други създания... Албумът започва с "чудовищния труп на моя сън" по текста на "Змей" на Гео Милев, писан преди точно един век (тук името на песента е "Люспест любовник") и завършва с "Тежки времена", където шайка политици унищожават прородата "тайно и полека", в пълно иформационно затъмнение. Разбира се, не всичко в албума, както и в живота, е толкова мрачно. Сред 14-те песни има и такива за добри духове като "Sweet Mangas", както и лирични мелодии като "La danse a Helene", посветена на дъщерята на Димитър Гугов, която той нарича тук "истинско малко таласъмче". Има и хумористично-пънкарливи песни като "Dirty Days" (изпята на страховит немски) и "Вампири-таласъми". Илюстратор на албума и съавтор в друг един аудиовизуален пърформанс, който Violons Barbares правят с тези песни, е съпругата на Димитър Гугов – Клотилд Перан.

Освен песните от "Чудовища и фантастични същества", разбира се, ще чуем и хитове от предишните три албума на групата – като "Циганска сватба", "Варварски рок", "Стравински, изгубен в пустинята", "Крушовица", "Пролетен пънк" и други.

На концерт Violons Barbares са съизмерими с класици като Skyclad и Pogues, само че с монголско-български, а не с келтски корени.

Мини-турнето започва днес в ДТ "Сава Доброплодни" в Силистра, родния град на Димитър Гугов, утре (сряда) триото свири в Градската художествена галерия във Варна, а софийският концерт на 16 ноември (четвъртък) в Зала "Сингълс" на НДК и пловдивският – на 17 ноември (петък) в "Би Бопа" – са част от зимната програма на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, който този месец навлезе в 16-ата година от своето летоброене.

А довечера (вторник, 14 октомври) в обичайните часове на "Аларма" по програма "Христо Ботев" (21.30 - 23.00 ч.) слушайте интервюто ни с Димитър Гугов и по-голямата част от албума "Чудовища и фантастични същества".

Плакат: "Аларма Пънк Джаз"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50