Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новините в джаза" представят песните на Петър Ступел

Снимка: @MYjazznews

През 2023-та се навършват 100 години от рождението на Петър Ступел – големия български композитор, докоснал с творчеството си сърцата на милиони хора. Той е от онези творци, които умеят да наситят дори най-малката песен с ярки мелодия и съдържание, да изваят незабравим образ и да направят света, в който живеем, прекрасен. Петър Ступел е автор на детска оратория, оперети, филмови и детски мюзикъли, музика към театрални постановки и филми, а песните, които създава, се превръщат в образци и съпътстват живота на няколко поколения българи.

Михаил Йосифов е един от един от най-успешните съвременни български музиканти. Той е тромпетист, автор, аранжор и преподавател. Преди година създава формацията "Новините в джаза", която бързо набра скорост в динамичния музикален живот на България. Артистите, подбрани и ръководени от Михаил Йосифов, са негови бивши и настоящи студенти в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и съставляват една сполучлива комбинация от певци и инструменталисти.

В състава на "Новините в джаза" са слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски, инструменталистите с ярко артистично присъствие Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Николай Костадинов (пиано), Калина Андреева (бас) и Ивайло Манев (ударни).

На 4 декември музикантите от "Новините в джаза" ще представят мултимедийния концерт "Темпо, темпо", с който ще отбележат 100-годишнината от рождението на Петър Ступел.

Новият прочит на легендарни песни като "Снегът на спомена", "Любовта е море", "Закъснели срещи" и много други, както и музика от филмите "На всеки километър", "Любимец 13", "Старинната монета", е на Михаил Йосифов , който отдавна заличава различията между поколенията слушатели и преоткрива за тях творчеството на значимите композитори в българската популярна музика. Подробности за концерта ни представиха Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски. Чуйте какво споделиха с аудиторията на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50