Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 4 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Денят започва с микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности.
Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета". След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд Лопес-Нуса в Ла Вилет, Париж.
Продължаваме с още един концерт от есенния им фестивал, отново с програма, току-що излязла в албум на септета на вечния Анри Тексие. Включваме от него и едно студийно парче – проектът е поредното му пътешествие, отново в земите на индианците.
Почти изцяло френски е следващият ги секстет в почит към прогресив-рок бандата "Грейтфул Дед" – "Дед-джаз".
Финалът е с норвежкия тромпетист Нилс-Петер Мьолвер, гостувал и на Джаzz+ и италианския круунър Рафаел Гуалаци. Темата му е колкото вечна, толкова и неомръзваща – "Залезът като изживяване".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, фламенко и етнопоп от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Иван Стефанов, София Ковачева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Имало едно мече" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: 30 години от смъртта на музикалния виртуоз, композитор и режисьор, смятан за един от най-иновативните и стилистично разнопосочни музиканти на своето поколение Франк Запа – с почит към творчеството му.
• Темите на деня: Министерството на туризма прави за първи път роуд шоу във Великобритания в периода 4 - 7 декември 2023 г., на което ще презентира българския туризъм. За важността на този вид маркетингово представяне на България като туристическа дестинация и събитията, които са включени – разговор с Милена Тодорова – мениджър проекти и маркетинг в Алианс Българско Черноморие (организатори на роуд шоуто).
• Включват великотърновските паметници на културата в електронен регистър, даващ подробна информация за всеки обект. За регистъра и първия по рода си сайт в България за паметниците на културата, който подготвят от общината – разговор с Нейко Генчев, зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Велико Търново.
• "Лаборатория млад предприемач" в Добрич събра на едно място над 40 активни младежи готови да работят по редица каузи и проекти. Разказ на един от участниците – единадесетокласника Георги Николов.
• За коледните истории на Тодор Маринов, подредени в изложба в галерия "Икарус" между 5 декември и 12 януари – разговор с художника.
• Разговорът: Астрономическата обсерватория в Борисовата градина се руши. Какво се случи след публикуването на отвореното писмо на катедра "Асторономия" в СУ "Св. Климент Охридски" и има ли надежда да бъде спряна разрухата – разговор с доц. д-р Евгени Овчаров ръководител на Катедра "Астрономия", ФзФ, СУ "Св. Климент Охридски".
• Подкаст "Поколението Z": "Влакът към работа и учене потегля от първи коловоз".
• Terra Култура
- Емисия новини
- Историкът и журналист Ваня Николова за книгата си "Страници за Пазарджик и областта".
- "Къде да се приземим" и "Къде съм" на Бруно Латур в концепцията и прочита на проф. Стоян Ставру и позиционирането им днес.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Мултиинструменталистът и автор Йордан Владев представя подробности за авторския си концерт. Събитието е на 7 декември 2023 г.
• Нови продукции с коледно настроение: "Christmas Wish" на певеца и автор Грегъри Портър.
• Каква бе 2023 година според читателите на списание "DownBeat".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• У нас гостува норвежкият писател Атле Нес – автор на биографиите на Микеланджело и Галилей. Разговор с автора.
• Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязва 145 години от своето основаване. Разговор с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Библиотеката.
• Премиера на новия танцов пърформанс "Описания. Преди да заспиш" на сцената на Ялта Арт Руум. Разговор с актрисата Яница Атанасова.
• Премиера на "Смях от прахта" на сцената на "Сълза и смях". Разговор с режисьора Живко Гущеров.
• Премиера на представлението "Пробен срок" на Драматичен театър Монтана. Разговор с директора на театъра Стефан Милков.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Красимир Гатев изпълнява творби от Панчо Владигеров.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Децата в конфликт със закона
Как гражданското общество оценява работата на институциите с децата в конфликт със закона и как заедно – институции и граждани, участват в решаването на проблемите в работата с тези деца. Гости в студиото са Георги Еленков – координатор на Мрежата за правна помощ на НМД, Анна-Мария – някога "проблемно и трудно дете" от институции, а днес вече млада жена, доброволка в НМД, която работи с деца в конфликт със закона, и проф. д-р Нели Петрова от СУ "Св. Климент Охридски" от Института по социални дейности и практики.
• Допълваща и алтернативна комуникация в услуга на хората с увреждания – разговор с проф. д-р Морис Гринберг, специалист в областта на когнитивните науки, преподавател в НБУ.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Ани Маринова
Пазители на старината: Епизод 1 – Етнографи и събирачи в Османската империя
"Пазители на старината" е документален разказ за българската етнография и фолклористика, конструиран през знакови за тези научни области имена. Това са хората с най-голям принос за съхраняването на огромното богатство от пословици, поговорки и гатанки, приказки и песни, обичаи, предмети от всекидневието, учените, оставили ни анализи, методология, институции и периодичен печат. В четири епизода представяме девет ключови фигури.
Първият епизод "Етнографи и събирачи в Османската империя" разказва за родолюбивия и романтичен период на българската етнография и фолклористика. Това е времето от края на 30-те години на XIX век, когато се появява по-сериозният интерес към събирането на старини, до обособяването на съвременната българска държавност. Началото на българската етнография и фолклористика представяме с имената на Георги Сава Раковски, Петко Славейков и Кузман Шапкарев.
Гости в епизода са доц. д-р Магдалена Ечинова, ръководител на Департамент "Антропология" в Нов български университет и доц. д-р Еля Цанева от секция Историческа етнология към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. В него звучат и и архивни записи от "Златния фонд" на Българското национално радио.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Поезията на 90-те като част от еуфорията и разочарованията на времето – разговор с Мария Михайлова и режисьора Дамян Михайлов, които разказват в нов проект с кратки видеофилми за обществения и културен живот през 90-те с акцент - поезията от тези години.
• Моята история, моята тема: Спомен за проф. Ивайло Знеполски.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Валя Готева разказва за VI Национален фестивал "От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност".
• Диригентът на ОНМ на БНР – Димитър Христов представя авторския концерт "Христофор Раданов – само на 80".
• Алина Георгиева отправя покана за танцовия спектакъл "От Коледа до Лазаровден".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Калина Томова
Концерт от програмата на фестивала във Вербие. Свири Фестивалният оркестър на Вербие с диригент Пласидо Доминго и солистка Мария Жоао-Пиреш, пиано. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Увертюра "Кориолан", опус 62; Концерт за пиано и оркестър № 3 в до минор, опус 37; Пьотр Илич Чайковски – Симфония № 5 в ми минор, опус 64.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Как животът и творчеството се препокриват, и как в един момент не можеш да разбереш разликата между тях. Не, това няма да е предаване за Оскар Уайлд, а за писателя, поет и музикант Дилян Еленков и за неговата книга "Нека забравим тези разкази".
• Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на Захарий Зограф.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
"Модърн джаз квартет" е един от водещите джаз състави в епохата след Втората световна война. В началото на 50-те години на миналия век Дизи Гилеспи предлага на вибрафониста Милт Джаксън да изсвири няколко пиеси с Джон Луис, Рей Браун и Кени Кларк. Така в края на 1952 година се заражда "Модърн джаз квартет", най-дълго просъществувалия квартет в историята на джаза.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35