Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

7
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над 55-годишна история. А през седмицата (по-точно на 29 ноември) старозагорската публика горещо аплодира участниците в галаконцерта на младите певци, успешно завършили майсторските класове на двамата прочути български артисти: мецосопрана Веселина Кацарова и тенора Калуди Калудов. Вокалните курсове започнаха дни преди официалното откриване на 53-то издание на единствения по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство у нас. Кацарова и Калудов работиха с млади оперни певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Идеята да проведат майсторски класове заедно е възникнала спонтанно и двете звезди с огромен ентусиазъм са очаквали предстоящата работа с талантливите млади артисти, пожелали да почерпят от техния опит.


В "Неделния следобед" двете знаменитости с легендарни сценични кариери споделят впечатления от младите музиканти, с които работиха тази година, ярки спомени от предишни издания на Фестивала и визията си за неговото бъдеще. На финала на нашия разговор големият български тенор и педагог Калуди Калудов заявява, че в негово лице Фестивалът в Стара Загора има "Абсолютен стълб, подпора, дъб, както и да го наречем!". Слушателите могат да чуят великолепния му глас с няколко арии, последната от които (от "Манон Леско" на Пучини) е специален поздрав към Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера Стара Загора, световната звезда, с която младите певци на този фестивал имаха щастието да се срещнат в рамките на майсторски клас. За нея фестивалът като събитие е нещо много ярко. "Изкуството е трудно нещо" – казва Кацарова. "Много е лесно да се критикува, но да се направи е много трудно… Преди няколко дни присъствах на премиерата на "Евгений Онегин" и трябва да кажа, че бях изключително позитивно изненадана… Всъщност моите уши са вече малко деформирани, когато толкова много си изпял и слушал, слушал. Но трябва човек да минава през една призма на реалитет, на позитивизъм, а не да слуша и веднага да търси някакви проблеми - това е болест на много артисти. Аз не съм то позволявала, аз искам доброто… И между другото, моят колега, господин Джуров (Ивайло Джуров – бас, в ролята на Гремин - бел. ред.) – това беше за мен действително европейско ниво! Аз се гордея, че съм част от този театър…".


Струва ми се, че и за нея, и за слушателите на програма "Христо Ботев", ще бъде приятно и интересно да си припомнят и нейния прочут концерт в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора през 2012 година с Оркестъра на Българското национално радио и Емил Табаков на пулта.

Снимки: Държавна опера - Стара Загора
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50