Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

7
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над 55-годишна история. А през седмицата (по-точно на 29 ноември) старозагорската публика горещо аплодира участниците в галаконцерта на младите певци, успешно завършили майсторските класове на двамата прочути български артисти: мецосопрана Веселина Кацарова и тенора Калуди Калудов. Вокалните курсове започнаха дни преди официалното откриване на 53-то издание на единствения по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство у нас. Кацарова и Калудов работиха с млади оперни певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Идеята да проведат майсторски класове заедно е възникнала спонтанно и двете звезди с огромен ентусиазъм са очаквали предстоящата работа с талантливите млади артисти, пожелали да почерпят от техния опит.


В "Неделния следобед" двете знаменитости с легендарни сценични кариери споделят впечатления от младите музиканти, с които работиха тази година, ярки спомени от предишни издания на Фестивала и визията си за неговото бъдеще. На финала на нашия разговор големият български тенор и педагог Калуди Калудов заявява, че в негово лице Фестивалът в Стара Загора има "Абсолютен стълб, подпора, дъб, както и да го наречем!". Слушателите могат да чуят великолепния му глас с няколко арии, последната от които (от "Манон Леско" на Пучини) е специален поздрав към Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера Стара Загора, световната звезда, с която младите певци на този фестивал имаха щастието да се срещнат в рамките на майсторски клас. За нея фестивалът като събитие е нещо много ярко. "Изкуството е трудно нещо" – казва Кацарова. "Много е лесно да се критикува, но да се направи е много трудно… Преди няколко дни присъствах на премиерата на "Евгений Онегин" и трябва да кажа, че бях изключително позитивно изненадана… Всъщност моите уши са вече малко деформирани, когато толкова много си изпял и слушал, слушал. Но трябва човек да минава през една призма на реалитет, на позитивизъм, а не да слуша и веднага да търси някакви проблеми - това е болест на много артисти. Аз не съм то позволявала, аз искам доброто… И между другото, моят колега, господин Джуров (Ивайло Джуров – бас, в ролята на Гремин - бел. ред.) – това беше за мен действително европейско ниво! Аз се гордея, че съм част от този театър…".


Струва ми се, че и за нея, и за слушателите на програма "Христо Ботев", ще бъде приятно и интересно да си припомнят и нейния прочут концерт в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора през 2012 година с Оркестъра на Българското национално радио и Емил Табаков на пулта.

Снимки: Държавна опера - Стара Загора
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45