Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 3

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, самба и етно от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Untraditional duo, Донко Марков, Александра Борисова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Котешко разкаяние" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• "Народ без култура е народ без бъдеще" – пореден протест на културния сектор навръх Никулден, след акцията в Деня на народните будители и дискусиите относно бюджета за култура  – с участието на представители на протестиращите от синдикатите на КНСБ и КТ "Подкрепа".
• Никулденска трапеза – ястия и рецепти за семейната вечеря с шеф Иван Звездев, който се включва директно от Бургас по време на приготвянето на рибена чорба за празника на морския град.
• Анонс за кампанията "Старата семейна рецепта" в "Семейно радио".
• Имен ден с актьора и режисьор Ники Илиев – за името, щастието, киното и философията, която спасява красивите мигове в живота.
• Тодор Маринов и изложбата "Коледни истории" 10 години по-късно.
• Lege Artis: Професия медицинска сестра и акушерка – как България ще се справи с недостига на кадри в системата – интервю с Милка Василева, председател на БАПЗГ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Йордан Караджов от Сигнал кани на концерт в НДК, с който групата празнува 45 години на сцената;
• No More Many More отбелязват първото си десетилетие, като представят своя четвърти албум "Един от тях" с концерт в София и нов сингъл;
• Българският музикант и изпълнител Жан Мар, който от години живее и твори в Швейцария, представя последния си сингъл "Fallin" и видео клипът към него;
• Светла Иванова се завръща с нова самостоятелна песен "Нежна е нощта", подарък от последователите ѝ, след над 10-годишна музикална пауза.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Съюзът на българската художници представя деветото Международно триенале на графичните изкуства в София. Гостува част от Международното жури - испанските артисти Педро Галилея и Давид Артеагоитиа и проф. Десислава Христова-Тошева, ръководител на катедра "Графика" при НХА и член на секция "Графика и илюстрация" при СБХ.
• "Китайски приказки": традициите за предаване на древните истории на Китай. Разговор с доц. д-р Антония Цанкова, съставител на изданието и с преводачката Христина Теодосиева.
• Премиера на спектакъла "Сад. игри по време на апокалипсис" по мотиви от "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима на сцена "Дерида". Среща с актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер.
• Нова българска театрална комедия "Една крачка напред" от Стефан Стоянов. Разговор с режисьора Съби Събев.
• Александрина Пендачанска преди оперната гала на Симфоничния оркестър, Смесения хор и Детския хор на БНР в зала "България".
Събитието е концертна премиера на новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове".
• "За жадните": екологичното послание в новата песен на група "Ша-ша". Разговор с младата режисьорка Девина Василева и певицата Гергана Добрева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Изпълнения на прочутия руски виолончелист и диригент Мстислав Ростропович.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Бургас в историята, в културата и в историята на културата
Предаването посвещаваме на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са тези възли и колко здрави са, разговаряме с проф. Георги Каприев – философ, познавач на световната, българската и бургаската култура, роден в Бургас, с д-р Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей – Бургас, с Митко Иванов, художник, иконописец, автор на книгите "История на Бургас" (заедно с проф. Иван Карайотов и Стоян Райчевски), на изследване за живота на бургаския благодетел, наричан "бащата на Бургас", Александър Георгиев-Коджакафалията и на книгата "Речник на бургаския жаргон до 1989 г.", както и с Румяна Емануилиду, журналист, издател, автор на книги за водещи бургаски културни институции и дейци на културата, сред които за историята на Бургаския театър, за примабалерината Красимира Колдамова, музиканта Георги Шагунов, режисьорката Юлия Огнянова и много още други.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Константи и въображаеми светове в науката
Цикълът разглежда как важните за математиката, физиката, химията, програмирането, статистиката числа намират място в музиката, рисуването, природата, философията. Поставя научни и философски въпроси за различните видове числа. Прави паралел между константите в точните и хуманитарните науки и как математическите модели могат да присъстват във физическия свят. Избрани са три константи, за които мислим, че знаем много, но всъщност не знаем достатъчно. Цикълът представя и различни гледни точки към математиката като език, през който "говорят" науките.
Епизод едно е със заглавие: "Математика на различни езици"
Когато говорим и мислим за математика, сякаш първата асоциация е за рационалност, до толкова сдържана, че лишава езика от онези изразни средства, които могат да нюансират мисълта и да я обагрят емоционално. Едно организирано разсъждение, подвластно на правила и логика. Но в  Епизод едно "Математика на различни езици" представите могат да бъдат обърнати със следващия диалог, който търси отговори на това какво е математиката и защо през нея можем да "обясняваме всичко – кое откъде е дошло…". И още – разговорът преминава граници, за да достигне до идеята как математиката дава възможност на  въображението да се разгърне и надхвърли тривиалното, изучавайки "недефинирани неща и въображаеми светове, които могат да бъдат полезни…". Епизодът представя примери и описания за това как в "един такъв опростен, въображаем свят на математиката, можеш да изобразиш реални проблеми и да ги решиш там, а после да върнеш решението в реалния свят." – и това са погледи, които не само информират, а и изкушават, защото разкриват нематериален свят, в които можем да пренесем всеки друг.
Събеседници: доц. Първанов Първанов, декан на факултета по математика и информатика към СУ "Свети Климент Охридски", доц. Борис Грозданов, философ към БАН, с награда Мария Кюри и изследователска работа по философия на физиката в университета в Оксфорд, Живко Марев звукорежисьор , Емилиян Гацов - Елби, артист, композитор, музикант и Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Култура на прехода
В партньорство с Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" представяме документално дискусията и по третата тема от лекционния курс "Култура на прехода" - "Литературата в контекстите на прехода. Преходът в интерпретациите на литературата", водена от доц. д-р Ани Бурова.
• Специализираната рубрика за вътрешен туризъм ни кани във Варна на посветената на учението на Махатма Ганди изложба "Ахимса: ненасилието".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Етномузика от островите Зелени нос, разположени край бреговете на Западна Африка, в интерпретацията на Лусибела и приятели – една от достойните творческите наследнички на незабравимата Сезария Евора. В ритъма и елегичното, замислено настроение на стила "морна", както и на по-оживената "коладейра", можете да чуете традиционни и авторски песни, някои от които превърнали се в музикална емблема на екзотичната страна.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Интервю с Петър Керкелов за предстоящия му концерт на 14 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".
• Разговор с маестро Симеон Пиронков по повод компактдиска "skin.double".
• Композитор на месеца е Габриела Лена Франк.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Театър, социално ангажирано кино, дискусии и музика – акценти от финала на "Сезон 2023" на Арт-пространстовото "ТаМ" (Велико Търново) – разговор с Галин Попов;
• Интервю с британската блус легенда Норман Бийкър (дългогодишен китарист на Джак Брус от "Крийм") преди първото му гостуване във Велико Търново и третото в София за последните години – акцент: големите фестивални сцени и малките клубчета из Балканите – предизвикателствата пред блус пътешественика.
• История на балканския блус – The Screaming Wheels.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" започва с мелодията от филма "Нещата от живота", включена от тромпетиста Ерик Трюфа(з) във втората му за годината продукция, инспирирана от киното.
В еклектичното ни продължение - италиански круунър (Рафаел Гуалаци), двама пианисти - от Белгия (гостувалият ни с Галиано Иван Падюар) и Менорка (представеният тук Марко Мескида).
След тях - саксофонистът от Кадис Антонио Лисана с един от китаристите, придружавали Ди Ди Бриджуотър в София - Луи Винсбер.
Финалът е с кубински китарист - Хулио Монторо в компанията на формацията "Алма Латина" и сенегалския мултиинструменталист Амаду Диань.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35