Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 12 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"В служба на любовта", разказ от О'Хенри – част 2

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор, изискано фадо и уърлд от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Теодора Соколова, Димитър Арнаудов, Радка Стефанова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Марко и Мързеланко" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 7 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Таня Любенова
• Епизоди от живота: с Българските държавни железници, които организираха коледни пътувания с парен локомотив.
• Темите на деня: проф. Греди Асса в деня на откриването на изложбата му.
• Темата на деня: Какъв беше инвестиционният климат в България от гледна точка на българо-американското бизнес партньорство? Кои са нематериалните активи – технологии, технологични знания и ноу-хау, които инвеститорите носят със себе си и неусетно,, но сигурно променят бизнес средата у нас? Поводът: докладът на Института за пазарна икономика, посветен на икономическото партньорство между България и САЩ
Събеседник: Лъчезар Богданов – Институт за пазарна икономика.
• Разговорът: със Захари Карабашлиев – разговор по и за Коледа в сборника "Нашата Коледа” 2 – дни след получаването на отличието "Златен лъв".
• Евранет
• Образованието влиза в час
- Новини от образователната сфера.
- "Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания", конференция, организирана от Съюза на архитектите в България. Може ли и как образованието да бъде на светло, а училището и знанията, придобити в него да се превърнат в пространството, което ни липсва?
- "Минута за Коледа" – инициатива на Студентския съвет при СУ.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Две премиери от Панаира на книгата:
- Здравка Евтимова представя новите си "Луничави разкази";
- Маргарит Жеков за стихосбирката си "Триликата светлина".
• Световен конкурс за детско хайку – разговор с Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз.
• Бетовен, "Писмо до Бог" – концерт на "Кварто квартет" в зала "България".
• "Уловени мигове", изложба литографии на Стефан Марков в галерия "График Арт" – разговор с куратора Албена Спасова.
• Празникът Ханука по време на война – репортаж на Весела Райчинова от Тел Авив.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на Октави Досталер-Лалонд с къснобарокови сонати за пиколо виолончело, с участието на Артем Белогуров – клавесин, и Виктор Гарсия Гарсия – виолончело.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Кой и за какво търси "Езикови справки" – затрудненията и колебанията в писмената и устната реч – обобщение на доц. Милен Томов от Института за български език.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Как се прави реформа на средното образование – ще успеем ли като общество и държава да превърнем провала, установен от международни и национални изследвания, в основа за положително развитие – д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Етносите в България – ІІ: Българите гагаузи
В днешното издание ще разкажем за една част от българския етнос – гагаузите.... Кои са те, как възниква тяхното наименование, каква е историята на техните преселенията, защо говорят турски език и как са опазили православната си вяра; какви са особеностите на певческия им фолклор ...
В предаването участват доц. д-р Ваня Матеева и гл. асистент д-р Галин Георгиев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
По пътя на успеха - разговор за творчеството и провалите с трима от най-талантливите млади българи според списание "Форбс”:
• Пирина Воденичарова, основател на "Нито ден без книжки”;
• Пламен Наков, изпълнителен директор на една от водещите софтуерни компании у нас;
• шеф Владимир Тодоров, създател на бутиково френско бистро.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Цветелина Начева
75 години на композитора Стефан Драгостинов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Гостува Николай Василев, режисьор и един от най-изявените български документалисти с редица реализирани филмови проекти. Един разговор за творческите, лични и професионални търсения, а също и за последния му филмов проект, посветен на духовния учител Ваклуш Толев, с множество награди и прожекции в страната и чужбина.
• Мигранти с таланти: среща с Йоханна Бауер, германка от Берлин, която от 7 години живее и работи в България. Йоханна, която е химик по образование, разказва своята история и как заедно със съпруга си, българин, създават малка биоферма за рози в казанлъшко село и се занимават с производството на козметични и други продукти на основата на розовото масло.
• Повече за постигнатото и резултатите от безплатна онлайн обучителна платформа за активно гражданство leaderland.bg., както и за уроците от подкрепените в нея кампании научаваме от Боримир Тотев, представител на кампанията Лидерландия.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Джаз оркестърът - един внушителен музикален организъм, който обединява много и различни хора в една обща материя, която изисква отдаденост и упорита работа от страна на всеки един, но резултатът винаги е преживяване, за което си е заслужавало всяка минута труд. Слушаме джаз оркестъра на Куинси Джоунс и Сами Нестико, The Jazz Cats – по проект на Христо Йоцов с диригент Антони Дончев, както и оркестрите на Каунт Бейзи и Дюк Елингтън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35