Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушай!

"Listen!"("Слушай!") е новият албум на френския музикант – изпълнител на устна хармоника, композитор и педагог Ивоник Прьоне.

Издаден е през 2023 г. и с него парижкият джаз музикант отново подчертава своя уникален стил като мелодик, а и техническите си умения в интерпретирането на този труден за изпълнение музикален инструмент.

Шестият пореден албум от кариерата на Прьоне е в сътрудничество със забележителните съвременни джаз музиканти Дейна Стивънс (тенор саксофон) Джеръми Пелт (тромпет), Кевин Хейс (пиано), Кловис Николас (бас) и Бил Стюарт (барабани).

Ивоник изучава музика още от детството си. Първо започва да свири на китара, след това учи диатонична хармоника и накрая се спира на хроматичната хармоника, като свой основен инструмент.

През 2007 г. се премества в Ню Йорк, САЩ, където продължава да работи и да надгражда способностите си.

"Когато бях на 14, слушах Чарли Паркър. – разказва Прьоне – Не разбирах нищо от това, което се случва в джаз музиката, но по някаква причина знаех, че трябва да се заровя в нея."

Негови вдъхновители са Джо Хендерсън, Майлс Дейвис, Арт Блейки, Хорас Силвър и разбира се, Тутс Тилеманс.

Майсторството на Ивоник Прьоне на хроматична хармоника идва след много години обучение в елитни световни университети, сред които Сорбоната в Париж, Колумбийският университет, Сити Колидж и Новата школа за джаз и съвременна музика в Ню Йорк.

Ментори са му били Лий Кониц, Чарлз Персип, Чарлз Толивър и Реджи Уъркмен.

"Да учиш джаз в Париж не е същото като да учиш джаз в Ню Йорк" – споделя за музикалния си път Ивоник.

"Мислех си, че доста съм научил на родна сцена, но в Щатите срещнах страхотни хора, които ми показаха, че имам още работа."

В момента Ивоник Прьоне може да се похвали както със сценичните си изяви по цял свят, така и с преподавателската си дейност в основаното от него училище "New York Harmonica School". Официален представител е на една от най-известните марки за музикални инструменти в света "Hohner“ и е автор на 13 книги за обучение на диатонична и хроматична хармоника.

Бенд лидер е на създадените от него групи "Ивоник Прьоне квартет" и "Padam Swing Jazz Band".

Албумът "Listen!" съдържа освен авторски композиции на френския музикант, така и музика на Майлс Дейвис, Джак Кинг, Ричард Уайтинг и Лорин Коен.

За него казват:

"Виртуозен музикант на хармоника" – списание "Down Beat".

"Без съмнение Ивоник Прьоне е опитен и талантлив, но в него има дълбочина, която завладява слушателя. Не е чудно, че е толкова търсен." – списание "JazzTimes".

"Най-красивата музика, която съм чувал на хармоника" – Лий Кониц.

"Изгряваща звезда!“ – Дан Билавски, "All About Jazz".

Слушайте Ивоник Прьоне в предаването "Музикална мрежа" на 11 януари, четвъртък, от 11.00 ч. по програма "Христо Ботев".

Снимки –  Shervin Lainez, предоставени от Ивоник Прьоне
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55