Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 43 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от самба, фестивална музика и боса нова от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кинче Вълчева, Димитър Богданов, Гергана Димитрова, Валери Димчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Северни приказки: Мечокът и бурундукът", нивхска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Поредицата "България в образи": "Бачо Киро" от Георги Костов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Историите и гласовете остават: По повод смъртта на последната оцеляла жена от лагерите "Босна" и "Белене" Цветана Джерманова ви представяме част от историята ѝ, разказана от самата нея.
• Темите на деня: на рекламиста Мария Милушева: Последните общи звезди - имаме ли сходна реалност в света на признатите знаменитости.
• Темата на деня: Украйна – две години след началото на войната – в разказа на един български журналист за посещението му в страната – Доротея Николова от Радио Варна. Среща и с Тетяна Станева, представител на българското малцинство.
• Красимир Мартинов, главен редактор на радио "България", след срещата му с българските общности в Братислава.
• Разговорът: Контурите на човека, стоящ зад твореца – разговор с авторите на подкаста "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век, за да подхрани креативността ни: Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин.
• Времето на редактора: Още за особеностите на националната идентичност: коментира психологът Ясен Димитров, автор на монографията "Какво ни прави българи" по повод 125 години от публикуването на статия на Константин Иречек за партизанщината в българския политически живот.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин – обзор на новините в сектор здравеопазване и актуална информация.
- Лекарствена политика – какво реши МЗ във връзка със зачестилите сигнали за недостиг на инсулин в аптеките, как може да се преодолее проблема с липсата на аптеки в редица населени места и решение ли са вендинг машините за лекарства.
- Женското сърце – в навечерието на 8 март, покана за I-ва Национална конференция по кардиометаболизъм и кардиометаболитни проблеми при жени – интервю с доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Рок групата No More Many More кани на концерт-промоция на видео към новия си сингъл "Дори да няма път".
• Poetry rock групата LaText отбелязва своя 12-и рожден ден на 29 февруари със специално събитие.
• Габриела Колева – GABO представя новата си песен "Ако не си за мен".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Световните премиери на 28-ия София филм фест. Среща със Стефан Китанов, директор и създател на СФФ и част от режисьорите от Международния конкурс на тазгодишното издание.
• "Неслучайно присъствие" – филмов портрет на Мариела Гемишева. Разговор с международната модна дизайнерка и пърформанс артистка преди представянето на документалния филм в Чешкия център в София.
• "Графика" – самостоятелна изложба на големия български художник проф. Иван Димов в столичната галерия "Графикарт". Кураторът на експозицията Албена Спасова представя творчеството на един от най-добрите майстори на графичната техника акватинта.
• "Есенна картина" – спектакъл по едноименната пиеса на Лилиан Хелман и други нейни творби на сцената на Малък градски театър зад канала. Разговор с режисьора Юрий Дачев.
• Старозагорският куклен театър представя в София спектакъла за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят". Разговор с режисьора Веселка Кунчева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Йоана Георгиева
Посвещава се на големия диригент Сейджи Озава.  

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Рибният буквар на 200
Петър Берович, или Петър Берон, по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израстна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично самотният му живот?  
"Който има наука, не изпадва никога." – поучава в т. нар. "Рибен буквар" доктор Петър Берон, и така и действа цял живот, образовайки себе си и народа си всякога и колкото е възможно.
За починалия в Крайова просветител говорим с професор Кирил Топалов, професор Румяна Дамянова и богослова и писателя Ивинела Самуилова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Изкуството като протест
Срещаме ви с произведенията и методите на артистичния колектив от Санкт Петербург "Что делать".
"Что делать" са група руски съвременни артисти, съчетаващи в творбите си изкуство, активизъм и политическа теория. Заради антивоенните си позиции в момента те са принудени да работят в имиграция.
В София гостуваха двама от основателите на колектива: Олга Егорова-Цапля и Дмитрий Виленский.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Избрано от "Еврорадио" – концерт на ирландския фолклорен музикант Анди Ървайн, състоял се преди година в Стокхолм, Швеция. Компания на Анди, който тогава е на почетните 81 години (от които 60 пред публика), е шведската група "Куилти", която отбелязва 3 десетилетия на сцената. В програмата – келтски автентичен и обработен фолклор, коронен за изявите не само на талантливия ирландски певец и мултиинструменталист, но и на "Куилти", събрала таланти във фолк- и уърлд стила.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Цветелина Начева
• Разговор с Анжела Тошева и Иван Керековски с обзор от Четвъртия международен конкурс "Марин Големинов - Михаил Големинов".
• Габриела и Кристиян Калоянови канят публиката на събитие, посветено на 100- годишнината на Константин Илиев на 9 март.
• Композитор на месеца е Мейсън Бейтс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Младата авторка Анастасия Стоева. Как живописта се съчетава с поезията и какъв е бил процеса около създаването на дебютната й стихосбирка "Неизвършени престъпления".
• Зелени минути: Разговор с експерта по климат и енергия Апостол Дянков.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Поредната част от сагата за Кийт Джарет ни връща в две различни десетилетия - в 80-те с концерта му в Токио с биса, а десет години по-късно - в първите два сета от поредицата му концерти в клуба Блу Ноут.
Преди него - Кронос квартет с музиката на Бил Еванс със специални гости, китариста Джим Хол и басиста Еди Гомес.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35