Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца за политическа употреба. Възможно ли е?

4
Снимка: В контакте, Международен младежки център

Наглед историята е съвсем безобидна и свързва деца-връстници от две страни, които правят помежду си телевизионен мост, за да си говорят за връзката, която народите им имат. Никой не би обърнал внимание на такова нещо, но само на пръв поглед. Информацията започва да разследва кореспондентът на "Дневник" във Варна Спас Спасов, за да установи, че публикуваната на 4 март т.г. новина на Руското посолство в София, на страницата му във ФБ,че ученици от т.нар. "Руска гимназия" в Бургас са участвали в телевизионен мост със свои връстници от лагера "Артек" в незаконно анексирания от Русия Крим, е напълно фалшива. 

Според съобщението децата разговаряли "за необходимостта да се противопоставят на влошаването на отношенията между нашите народи". Разследването на Спас Спасов показва, че за инициатори на този диалог са посочени няколко организации, които открито и пламенно винят "агресивния Запад" за войната, която Владимир Путин започна в Украйна през 2022 година.

Какво се крие зад краткия исторически "екскурз"? Защо за тази политическа интрига не знае Министерството на образованието на България? Чии са снимките, публикувани на сайта на лагера "Артек"? Защо няма  противодействие на руската дезинформация?

Спас Спасов разказва за всички това в "Мрежата".

Безобидната новина, която става обидна

"Това е една класическа фалшива новина в най-добрите традиции на кремълската пропаганда. Още повече, че в метаданните на прессъобщението, което свалих от сайта на лагера "Артек", имаше едно име, което при най-елементарно търсене в Гугъл показва, че става дума за една от най-големите комуникационни агенции в Русия, което пък означава, че за генерирането на тази фалшива новина са били ангажирани наистина хора с опит в оформянето на тази политическа интрига, явно оформена за вътрешнополитическа употреба в Русия, вероятно и в контекста на изборите на 15 и 16 март, на които без никакво съмнение Владимир Путин ще спечели за още един 6-годишен мандат. 

Но за мен от тук нататък много по-важни се оказаха няколко други неща. Например, че това съвсем не е първият случай, в който български деца, които, според  в момента действащото законодателство, не могат да участват в никакви политически акции, а без съмнение това е политическа акция, са замесени в нея. В Русия могат да вършат каквото си искат с децата от техните гимназии, защото няма кой да ги контролира т.е. казвам, че биха могли да го вършат, но не би трябвало да го правят, разбира се. Но когато в една такава интрига се окажат въвлечени и български деца, макар и във фалшива новина, нещата стават твърде тревожни."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - В контакте, Международен младежки център

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20