Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 март – Световен ден на водата

До 24 март в цяла България се провеждат 2 кампании по случай Световния ден на водата

Снимка: архив

От 1993 г. страните в ООН отбелязват Световния ден на водата всяка година на 22 март, с акцент върху питейната вода.

Световният ден на водата е посветен на водата и вдъхновява за действия за справяне с глобалната водна криза. Основният фокус на Световния ден на водата е да се подкрепи постигането на Цел 6 за устойчиво развитие: вода и канализация за всички до 2030 г.

2,2 милиарда души живеят без безопасно управление на услугите за питейна вода, което има опустошителни последици за техния живот.


Водата е и в основата на адаптирането към изменението на климата, тъй като служи като ключова връзка между климатичната система, човешкото общество и околната среда.

Без подходящо управление на водите има вероятност да се увеличи конкуренцията за вода между секторите и да ескалират различни видове водни кризи, които да предизвикат извънредни ситуации в редица зависими от водата сектори.

Всяка година Световният ден на водата има различни тема.

За 2024 година темата е "Вода за мир".


Водата може да създаде мир или да разпали конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или никакъв достъп до нея, напрежението между общностите и държавите расте. Повече от 3 милиарда души по света зависят от вода, която пресича национални граници. Въпреки това само 24 държави са сключили споразумения за сътрудничество по отношение на всички споделени водни ресурси.

Тъй като въздействието на изменението на климата се засилва, а населението нараства, има спешна нужда от обединяване на усилията за защита и опазване на най-ценния ни ресурс в рамките на държавите и между тях.

В България сме щастливи, че имаме вода, годна и безопасна за пиене, директно от чешмата, почти в цялата страна.


У нас сдружение "За Земята" започна 2 кампании посветени на водата: "Погрижи се за чешма" призовава да се погрижим за любима чешма, защото създаването на чешма е неизменна част от българската култура от векове. Не всеки има възможност да построи чешма, но всички можем да почистим някоя чешма близо да нас.

Включете се в кампанията на "За Земята" – отидете до любимата си чешма заедно със семейството си или с приятели и я почистете (съберете боклука около нея, измийте я от мръсотията, поправете пейката до нея), после изпратете снимки на чешмата преди и след вашата грижа в страницата на събитието.

Ако чешмата има нужда от ремонт, подайте сигнал до общината.

От сдружение "За Земята" вече са изпратили материали за почистване в цялата страна – биоразградими чували, ръкавици, екологичен препарат за почистване и четки от естествени материали.

Проверете дали вашата чешма е отбелязана вече в онлайн картата, която събира на едно място всички безплатни източници на питейна вода у нас и ако я няма, я добавете тук.


Сдружение "За Земята" има още едно предизвикателство, свързано с водата – то е "Да освободим водата от пластмасата" и върви в Инстаграм до събота 23 март включително.

Нужно е просто да поискате чаша чешмяна вода в заведение – в кафене, ресторант, или пък бар. Пуснете story със снимка, ако са ви я дали! Тагнете За Земята, за да видят story-то ти и ги последвайте в Инстаграм. Тагнете поне 1 приятел да се включи в предизвикателството.

Ако участвате, можете да спечелите термо бутилка за вода от неръждаема стомана, която задържа напитките топли или студени за 12 часа!

За кампаниите "Погрижи се за чешма" и "Спаси водата от пластмасата" слушаме в "Зелени минути" от Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на сдружение "За Земята".


Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20