Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Петър Краевски – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до днес, в следващите месеци ще обръщаме внимание на различни негови превъплъщения, от исторически до актуални.
Началото е с афро-версията на един от кръстниците ни, Ре Лема на едно от най-популярните заглавия в стила: "Самба на една нота".
Следва италианският проект на Франческа Леоне и Гидо ди Леоне: "Историята на самбата".
Продължението е с Ло Боржес на живо от Мина Жераис с концерт по повод юбилея на самба-джаза.
За финал - първата част от новата творба на любимия контрабасист Рено Гарсия-Фонс "Кинаматичен бас" - "В джаз настроение".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е автентичен фолклор от Швеция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, Дарина Славова, Димитър Лукарски, Кинче Вълчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Белият кон", унгарска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Тайният живот на играчките" от Симон Шварц

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Екзотичната португалка Маро пристига с триото си за първи път в България за концерт в Sofia Live Club на 27 април.
• Епизоди от живота: 40 години след изкачването на "Еверест" от Христо Проданов – Как жителите на столичния квартал "Люлин" се обединиха и поискаха улица да бъде именувана на българския алпинист? Разговор с Габриел Тачев от Историческа работилница "Люлин".
• По повод Международния ден на земята РИОСВ-Хасково организира поредица от събития съвместно с различни организации. За програмата разговаряме с Петя Дичева от РИОСВ.
• На 24 април в галерия nOva art spacе ще бъде открита фотографската изложба "Невидима София: изчезналите киносалони", проследяваща историите на най-ранните кина в града чрез вълнуващ фоторазказ, който ни изпраща на пътешествие в самото начало на XX век. Повече за изложбата ще ни разкаже София Павлова от "Програмата" - организатор на изложбата.
• На 22 април галерия "Леседра" открива изложба по повод своята 33-та годишнина. Изложбата ще представи произведения, създадени преди 25 години от едни от най-значимите и знакови български художници – материал на Теодора Церовска.
• Разговорът: В Международния ден на земята разговаряме с Десислава Стоянова от сдружение "За Земята".
• Подкаст: "Защо толкова много млади хора са аполитични?"
• Terra Култура
- Седмицата: Коментар.
- Културен код: Премиера на романа "Благословение" от Любомир Лулчев (1940 г.) – забраняван два пъти като конфликтна книга, провокираща две власти и спасен през ХХI век – разговор с родственика на автора и спасител на книгата Даниел Капсъзов.
- Културен отпечатък: С Момчил Карамитев за живота на сцената, снимачната площадка и по пътищата на света; за звездните семейства, за наследството на Апостол и Маргарита, както и за любовта, без която не можем – един разговор в понеделник.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Композиторът, пианист и диригент Любомир Денев разкрива подробности за концерта "От Хендел до Владигеров", част от поредицата "Джаз в класиката" на Биг бенда на БНР. Събитието ще се състои на 23 април 2024 г. в Първо студио на БНР.
• На 30 април – Деня на джаза младата и надеждна българска джаз група Postcard представя дебютния си албум "Stories". За концерта и продукцията разговарям със саксофонистката Ралица Тонева и китариста Вилизар Гичев - членове на формацията.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Марина Великова представя изложбата си "Ледовете на Антарктида" - разговор с авторката на фотографиите, с които се поставя началото на интерактивния проект "Антарктика в нови измерения".
• "Бандата на Банши: Рецепта за магия" – режисьорът Ангел Георгиев за късометражния си филм, който ще има премиера на 27 април в кино "Люмиер".
• "Скрити лимонки" от Джоана Мъри-Смит на сцената на "Сълза и смях" - разговор за представлението на Театър София с актрисата Неда Спасова.
• С концерта "Слънчево" се поставя началото на "Камерна сцена Пловдив" 2024 - първото събитие от 14-ия сезон на платформата представя организаторът Петър Салчев.
• "Неразделни" от Симон дьо Бовоар на български език - изданието представя Юлия Петкова от издателството, отличено с италианската "Национална награда за превод".

от 14.00 до 15.00 часа
Конкурс "Пролет 2024"

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Песах – празникът на Свободата
Вечерта на 22 април за еврейската общност у нас започват тридневните тържества, посветени на Песах – празникът, отбелязващ бягството от Египет и спасението от робството. За традициите на еврейските семейства в подготовката и по време на  празника разказва Роза Бергер от ОЕБ Шалом.
• Арменският геноцид с днешни очи
На 24 април арменската общност у нас и по света ще отбележи 109-ата годишнина от масовото изтребление на арменците в Османската империя. Как днес говорим за геноцида над арменския народ и какво пазят в родовата си памет днешните поколения – разговор с историка Агоп Гарабедян и Вартануш Топакбашиян – гл. редактор на в-к "Ереван".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
Орхидеите в България, епизод 4
Епизод 4 на радиоенциклопедията "Орхидеите в България" премества фокуса си към родове от семейство Орхидацеа, които не създават големи и силни популации, но пък част от тях се поселват в градовете – Cephalanthera или Главопрашник, а други растат на тайни и скришни места – Listera или орхидеи Тайник, Epipactis или Дремник.
Събеседници: доц. Антоанета Петрова и Диана Венкова от Ботаническата градина при БАН, Ирина Герасимова от Националния природонаучен музей, Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие и изкуствоведът и художник Любен Домозетски, автор и илюстратор на сборника "Орхидеите в България".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• "Не е както трябва!" – светът на хората с увреждания и нуждата от промяна – говорят художничките Теодора Дончева и Гергана Табакова, които са част от едноименния проект. Той събира разнообразни визуални жанрове, базирани на интервюта и разкази на хора с увреждания и грижещите се за тях.
• Моята история, моята тема: Значението на другите в живота ни – разговор с д-р Надя Колчева, психолог и преподавател, за новото ѝ изследване, посветено на изграждането на идентичността.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Йорданка Грънчарова с подробности за VII фолклорен фестивал – надиграване и надпяване "Веселие в Елена".
• Тракийският певец Стоян Варналиев представя новите си две песни – "Отишъл Георги, Георге ле" и "Калино, мари, Калино".
• Вангелина Йовкова представя IV фестивала на фолклорните танцови групи "Дух жив – корен здрав".
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов отправя покана за проекта "Ритъмът на Балканите".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от Женева, от 7 февруари 2024. Свири Оркестърът на Романска Швейцария с диригент Шарл Дютоа и солистка Жанин Янсен, цигулка. В програмата: Морис Равел – "Благородни и сантиментални валсове; Жан Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, опус 47; Антонин Дворжак – Симфония № 9 в ми минор, опус 95 "Из Новия свят".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Фотографът Паоло Уудс и неговата изложба "The Heavens". Работата му е фокусирана върху дългосрочни проекти, които съчетават фотография и журналистически разследвания. Той е носител на множество награди, сред които две отличия от World Press Photos.
• Епизод от поредицата "Градски детектив".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
• Беси Смит е първата певица, постигнала всеобщо признание в блуса. Със своя плътен, мощен глас и завладяваща емоционалност, тя бързо се превръща в символ на афро-американската музика. Остава в историята на джаза като "Императрицата на блуса". Представяме албума ѝ "Down and Out".
• Джон Сърман е английския джаз саксофонист, кларинетист и композитор. Той свири в така наречения свободен и модален джаз, като често обича да използва теми от фолклора. Сърман е композирал и изпълнявал музика за танцови представления и саундтраци към филми. Ще го чуем в албума му "The Amazing Adventures Of John Surman" (2001).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Лина Мачева, Пламен Георгиев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 23.05.24 в 08:35

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35