Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дължа всичко на вас!

I Owe It All to You на Шърли Беси

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“.

Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса.

Музикалната ѝ кариера започва още през 1953 година на миналия век, когато Шърли е на 16 години. Тогава подписва и първия си професионален договор за вариететно шоу.

Но да опишеш седемдесет и повече години от творческата биография на една значима личност би отнело много време и много страници, което не е целта на музикалното предаване. Всеки, който има интерес, може да открие достатъчно информация, с която да обогати знанията си (особено в интернет).

Можем да кажем, че голяма част от световния слушател, когато чуе името Шърли Беси, се сеща за емблемите Goldfinger, (Where Do I Begin?) Love Story, Diamonds Are Forever, Never, Never, Never, This Is My Life, както и за значимите ѝ дуети с Ален Делон, Том Джоунс, Шарл Азнавур, Нийл Даймънд.

Благодарение на собствените ѝ качества, талант, музикалност и работохолизъм, изпълненията на Шърли Беси са били винаги белязани с невероятна мощ и ярка индивидуалност. Забележителният ѝ глас е също толкова ярък и силно въздействащ.

Неслучайно Шърли е спечелила всички последвали награди и отличия през живота си.

Имала е щастието да си сътрудничи с най-значимите световни композитори, оркестратори и диригенти, сред които Нелсън Ридъл, Джон Бари, Марти Пейч, Сидни Фелър, Джони Харис, Артър Грийнслайд, Джеф Лов.

Освен че празнува 70 години на музикалния подиум, с албума си "Дължа всичко на вас" достолепната певица благодари на публиката си, че я е подкрепяла толкова десетилетия. Дори заглавието му е красноречиво. Дължи всичко на нас –  тези, които я обожаваме. Ние също сме ѝ благодарни! И винаги ще се покланяме пред дарбата ѝ, защото сме наследници на това богатство.

В този албум уелската певица представя нов прочит на популярни мелодии и класически музикални теми на Бари Манилоу, Даян Уорън, Лейди Гага, Брайън Мей, Елтън Джон, Чарли Чаплин, Албинони-Джазото, както и две нови композиции.

Акомпанира ѝ Чешкият студиен оркестър с диригент и аранжор – пианистът Роб Маунси.

I Owe It All to You влиза в топ 5 на класацията за албуми в Обединеното кралство, което прави Шърли Беси първата изпълнителка претендент за албум в Топ 40 за седем последователни десетилетия.

Нека бъдем заедно в компанията на уелската легенда на 16 май, четвъртък, от 11.00 ч. на вълните на програма "Христо Ботев".

Снимки – YouTube стоп-кадър

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00