Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със Силвия Перес, Невидимият човек с Радка Тонев...

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор, етно и уърлд по теми от Европа и Южна Азия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кръстьо Димов, Ивелина Савова, Димитър Лукарски, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кой е по-знатен" от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Жестоката кокошка Мануела" от Мирон Иванов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: Идеята за подчинената позиция на жената в църквата е плод на стереотипи и неразбиране – отглас от Неделята на жените-мироносци в интервю с Щелян Димов, студент по богословие в Солун.
• Темите на деня: на организатора на "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора" Надежда Дичева и на включените в проекта Валентина Селничка и Зоя Брънчева.
• Темата на деня: Обучение по придвижване без автомобил в голям град - с еколога Ивайло Попов.
• Разговорът: за зависимостта на човека от оцеляването на видовете - с Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие" в Деня на биологичното разнообразие.
• Интервю с американския челист Златомир Фунг – най-младият музикант, печелил конкурса "Чайковски".
• Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети”, Магдалена Стоянова разговаря с диригента на оркестъра – Димитър Христов.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин
• Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН – интервю с вирусолога проф. Радка Аргирова.
• Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ – интервю с д-р Димитър Печилков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• "Мери Бойс Бенд" пускат първата си нова песен след шест години пауза - Мария Мутафчиева представя "Здравей".
• Белгийският пианист Даниел Верстапен включи България в световното си турне "Bridge Between Cultures / Мост между Култури" с два концерта, в които ще изпълни заедно с Нина Николина българската народна песен "Райна" – Нина Николина и Калин Вельов разкриват повече за съвместната им дейност.
• "Китара, глас и контрабас" е новият албум на певицата Нели Андреева и китариста Николай Пеев; в това естествено разрастване на звучността от предишните им проекти, сега с тях е и Калина Андреева на контрабас и пиано.
• Група X-R@y стартира инициативата "Концерти на гарата", с която искат да отидат още по-близо и по-директно до хората.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Библиотеките в България – устойчивост на традициите и надеждност в иновациите. Как да стигнем до качествена информация в новия дигитален свят? Разговор със Събина Анева, изпълнителен директор на фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (НАБИС).
• "Живей бързо" от Брижит Жиро. Разговор с редакторката Юлия Петрова за автобиографичния роман, носител на престижната френската литературна награда "Гонкур" за 2022 година.
• Актьорът Сава Лолов гостува на сцената на Театрална работилница "Сфумато" със своя моноспектакъл "Хенри V" по Уилям Шекспир. Разговор с актьора, който живее и работи в Париж.
• Спектаклите на университетския театър-лаборатория "Алма Алтер". Среща с Георги Арсов – режисьор на спектакъла "В очакване" по мотиви от пиесата "В очакване на Годо" на Самюъл Бекет.
• Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София. Среща с авторите на социалния проект, който изследва полемиката за телата на танцьорите и манипулативната форма на очакванията в професионалния танц.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Незабравимата Лучия Поп.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Костите на цар Фердинанд и ролята на династията
Въпросът с тленните останки на монарха припламва периодично, а сега пак е на обществен дневен ред. Това е повод да припомним ролята на този дълго управлявал цар от Третото ни царство, да разгледаме личността и делото му, вкл. орнитологичните и ботаническите му увлечения.
Но е и повод да поразсъждаваме за династичното управление у нас, а и изобщо, в разговор с историците проф. Иван Илчев, проф. Искра Баева и Николай Поппетров.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества –
Епизод 4: Песента на сирените
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод три е със заглавие: "Песента на сирените". Разказва за омайващите създания – с пленителен глас като сирените, но и по-класическите магьосници от гръцката митология и литература. Обясняваме генеалогията на образа на сирените – от обикновено описваното като птица с женска глава създание, през морско чудовище, до контаминацията му с русалките – особено на романска територия. Въвеждаме образа на българската самодива като друго омайващо създание. Говорим и за възможните любовни отношения на смъртните с боговете и свръхестествените създания, често възможни чрез някаква метаморфоза, и правим екскурс в света на сенките. Събеседници са ни доц. Невена Панова, елинистка, преподавателка по старогръцка литература, доц. Петя Банкова, и Жан-Марк Мандозио, специалист по неолатинска литература и история на науките,  преподавател в Практическото училище по висши науки в Париж.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Как изкуственият интелект захранва дезинформацията?
Кого обслужва лавината от изфабрикувани образи в социалната мрежа и как да се ориентираме в потоците от информация и дезинформация?
С документални записи от публичната дискусия "Изкуствен интелект и дезинформация" и коментар в студиото от журналиста, програмист и писател Георги Караманев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
В традициите на американския блус, ритъм енд блус, соул и блус рок. Сред талантливите участници, изпълняващи в класически стил и "на нов глас", можете да чуете: Роки Чарлс, Кеб Мо в компанията на Сам Мур и Анджи Стоун, формация "Ди Емоушънс", Катрин Ръсел, "Куантик Соул оркестра", чудесният блус и госпъл певец Ерик Биб – солово и заедно с Рори Блок и Марая Мълдър, Лавел Уайт…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор със Симеон Пиронков-син по повод албума му "Murs de solitude".
• През месец май във всяко предаване звучи българско произведение – честваме 60-годишнината на Ясен Воденичаров с произведението му "Ръкописът на Войнич".
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Аларма Пънк Джаз" – концерт на туарегския блус китарист Омара Моктар Бомбино от Нигер и неговия квартет (1 част) – пряко от зала "Сингълс" на НДК.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" и минисерията за устната хармоника в джаза с поредния концертен запис на Антонио Серано, отново във фондацията Хуан Марч, но с репертоар на Гершуин.
В допълнение – Чик Кърия с "Ритърн ту форевър" на живо от Хамбург, 1972 – La Fiesta+Spain.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35