Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд по теми от Източна Европа – клезмер, балканско етно и малоазийски гръцки фолклор.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Недялко Недялков, Галя Петрова-Киркова, Димитър Богданов, Боряна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка за живата планина", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Принц Всезнай или хроника на кралството на Пантуфлия" от Ендрю Ланч

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Фестивалът Shapeshift, разговор с Мария Тодорова, творчески директор. Темата на фестивала е "Прекалено ли е да мечтаем за утопия?"
• Темите на деня: на Виктория Терзийска, създател на концепцията "Маргаритка" – шлагерните детски песнички, с които са израснали поколения български деца, изпети от звездите на съвременната българска музикална сцена. На 8 и 9 юни на площад "Бански" в София ще се проведе семеен фестивал "Герои с мисия".
• Разговорът: Що е то елитно образование? Какво трябва да направи едно елитно училище с английски, за да остане адекватно на съвременния свят. Разговор с Александър Чакмаков, директор на Първа английска гимназия.
• Минути на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев"
водещ: Красимир Мартинов
• Урок по родолюбие с децата и техните родители в българското неделно училище "Св. Свети Кирил и Методий" в Лисабон, Португалия – с участието на: Румяна Давидова, училищен ръководител; изпълнения на децата от училището – стих и песен; семейство Стоянови и семейство Нунеш от Лисабон, Велияна Йорданова, концертмайстор в националната филхармония на Португалия.
• Да съхраниш езика и своята идентичност – за ролята на българските училища зад граница и трудността да се следва – журналистът от Радио България Весела Кръстева.
• Изучаването на български език – с традиции и извън пределите на България – интервю с доц. д-р Раки Бело от Университета в Тирана.
Инициатива на българите в Канада за 24 май. Интервю с генералния консул на България в провинция Британска Колумбия.
• Културни събития с български акцент по света – информационен обзор на наскоро отминали и предстоящи български културни събития зад граница.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Кавър версии на популярни хитове от репертоара на Maroon 5, Toto, Coldplay, Corona, Bananarama, Fleetwood Mac, The Cure, Джъстин Бийбър, Лора Браниган, Пол Маккартни, Майкъл Джексън, Крис Риа, Стиви Уондър, Питър Сетера, Бил Уидърс, Дани Уайт, Уитни Хюстън и Джино Ванели в изпълнение на "Стела Старлайт трио", Шели Сони, "Квартет Куултрейн", Алън Скафарди, Мишел Саймънал, Иви Мендес, "Груув Да Прая", "Ансамбъл Босарт", "Фрийдъм Дъб", Ив Сейнт Джоунс, Лука Джако…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
Панаир на книгата – разговор с Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга".
• "Да поЧетем" – разговор с Адрияна Михайлова, организатор на инициативата, която ще се проведе на 24 май на площад "Славейков".
• "Защо учениците не обичат училището?" – детската писателка Валентина Стоева представя изданието, на което е консултант.
• "Очила" – разговор с автора на сборника с разкази Иво Сиромахов.
• "Недовършени творби" – разговор с художника Расим за изложбата му в галерия ONE.
• "Радио ПЕН клуб" – литературно четене на журналистите-писатели от БНР по случай 24 май – анонс от водещите Дарина Маринова и Иво Тодоров.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
• Триумф на българското хорово изкуство във Флоренция: Смесен хор "Петко Стайнов" - Казанлък завоюва първо място в категория "Смесен хор и сакрална музика" на IV Международен музикален фестивал. Диригентът на хора Младен Станев разказва за цената на постигнатите награди.
• "Парола: класика" или музикално въведение към концерта на Виенската филхармония – повече за съвместния проект на оркестъра и учениците от гимназията с изучаване на музика и балет в кореспонденцията на Юлия Атцмансторфер и интервюто с техния учител Александър Бояджиев.
• Концерт на Академичния хор "Света Параскева" към Националната художествена академия в Желязната църква в Истанбул – за събитието разказва диригентът на състава Галина Луканова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука: За новата функция на ключов белтък - мишена на мощна таргетна противоракова терапия PARP-инхибиторите – разговор с един от авторите д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология към БАН.
• Да учим чрез забавление: Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център - разговор с Даниела Иванова - директор на обсерваторията.
• Млад изследовател: Опит за съживяване на крайбрежните екосистеми у нас - приключиха дейностите по възстановяването на морската рупия, като част от проекта "Лагуната на живота" – Спас Узунов от Българска фондация "Биоразнообразие".
• Анатомичен атлас: В помощ на бъдещите майки или "Б като бебе" - репортаж на Катрин Димитрова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Поредица "Дон Кихот в класическата музика".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Издателите – тема на новия брой на сп. "Култура". Разговор с Тони Николов.
• "Хана Хьох. Жените и Дада" – лекция на изкуствоведа доц. Катерина Гаджева.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Гост: Кристиян Неделчев - продуцент народна музика на БНР. Разговор за тазгодишната концепция в проекта "Музика в портрети” на ОНМ на медията ни с диригент Димитър Христов.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Лина Мачева
Директно от Първо студио на БНР – концерт на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов под надслов "Музика в портрети". Солисти: Магдалена Тодорова - вокал, Димитър Карамитев - кавал и вокал, и Димитър Гугов - гъдулка.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• "Аларма Пънк Джаз" - концерт на туарегския блус китарист Омара Моктар Бомбино от Нигер и неговия квартет (2 част) – пряко от зала "Сингълс" на НДК.
• Отзвук от провелата се на 17 и 18 май конференция "30 години иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Разговор с младата докторантка от Ереванския университет Наре Кеворкян за интереса и изследването ѝ върху езика Заза, връзките между кюрдските и арменски общности и впечатленията ѝ от България.
• French Fry – инди/рокендрол/джаз проект от Гърция, който ще бъде представен за първи път у нас на 24 май в Пловдив и на 26 май в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на група "Зона Ц", Владимир Кърпаров, Камелия Тодорова,  записи на  Есперанса Сполдинг, Вини Колаюта, Били Кобъм, реализирани с българско участие.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 4 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предпоследна част от серията, посветена на първия ни "кръстник", Чик Кърия – формацията му "My Spanish Hearth" (с..

публикувано на 03.06.24 в 08:20

Понеделник, 3 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 11част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Поредният епизод от мини-бразилската ни поредица започва с любими боси, свирени от Фил Уудс и Стефано Болани с вокалите на Барбара Казини. Минутите за концертни записи са двойни: Чик..

публикувано на 02.06.24 в 08:35

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Възкресение" от Лев Толстой от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 01.06.24 в 08:20

Събота, 1 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Момчетата от Cool Den представят новия си (трети) албум "Фар и факла". • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 31.05.24 в 16:02

Петък, 31 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ивайло Стефанов, Цветан Цветанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 30.05.24 в 09:05