Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл трио с Трите прасенца.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодични италиански канцонети в инструментално изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кристина Карамфилова, Митко Гроздев, Румяна Филкова, Пламен Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слончето гимнастик", африканска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Папагалчето и пеперудката" от Борис Априлов
Редактор: Александър Христов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: Бъдещето на България в очите на младото поколение. След дискусията, организирана от Нидерландско-българската бизнес асоциация, Нина Цанева разговаря със зам.-председателя ѝ Мила Панчева.
• Темите на деня: на българите в Цариброд – разговор с Анелия Торошанова.
• Темата на деня: Предизборните манипулации в анализите на Обединението за честни избори (ОЧИ) – разговор с Никола Тулечки, основател на "Данни за добро”.
• Разговорът: Пролетният въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва: с Христо Христозов от гражданското обединение "Дишай, България” (представител на "Дишай, Димитровград”), което събира подкрепа в искане за повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха.
• Времето на редактора: Няколко дни след 24 май Нина Цанева разговаря с диригента Йордан Камджалов за неговия възглед за просветата, културата и образованието като гаранция за цялостното здраве на отделния човек и на обществото, както и за работата на просветния център "Академия за човека".

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• Отзвук от Световния ден на спешната помощ – 27 май. Интервю с парамедици и спешни медици.
• Превенция на рака на дебелото черво и иновации в онкологията.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен "През сто земи" – приказен разказ за житейското пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си.
• Пламен Бонев - De La Bona отново е тук със "светла" песен и нов албум.
• Щерион Пилидов, написал песни за повечето родни звезди, пуска новия си сингъл "Последното цвете", в който вече освен автор е и изпълнител.
• DeepZone Project представят най-новата си песен "Нещо по-така".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Татяна Явашева за арт книгата си "Солено синьо".
• Константин Соколов с награда "Аскеер" за водеща мъжка роля в "Ботушът" от Лило Петров (режисьор Стоян Радев Гек., ДТ - Варна). Разговор с актьора.
• Пътуващата изложба "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" (In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine) представя спасено от бомбардировките украинско изкуство от първата половина на ХХ век.
• Албанският художник Арбнор Каралити за изложбата си "Хроники от дивана".
• В очакване на Деня на детето:
- Младежкият театър "Николай Бинев" готви специални събития за празника и открива нова сцена за куклен театър.
- Националният дворец на културата подготвя специална детска програма "Дворец на куклите и децата" този юни.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Антония Барулова
Артур Рубинщайн – от дете чудо до един от най-забележителните пианисти на XX век.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Премълчаните първопроходци на българския филм
Като дойде реч за българско кино и за това как е тръгнало, всички се сещат мигом за Васил Гендов. Естествено, той е създателят на първия български филм, освен това е така предан на седмото изкуство, че на няколко пъти се докарва почти до фалит. Само че не е само Васил Гендов, има и други пионери на киното у нас, които, за жалост, днес са забравени. Помнят ги само специалистите. Тъкмо тези специалисти разказват за забравените първи във филма "Кино екстремисти", разказът им продължава и за слушателите на "Премълчаната история". Чуваме Теодора Стоилова-Дончева, Петър Кърджилов, Боя Харизанова, Станислав Дончев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества – Епизод 5: Фантастични растения
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод пет е със заглавие: "Фантастични растения". След епизодите, посветени на фантастичната зоология и други митични създания, петата част от цикъла разказва за въображаемите растения – на границата на животинския и растителния свят или т. нар. зоофити. Такива са например баромеца, мандрагората, която има човешки характеристики, едно дърво от разказ на Честъртън, което на пролет се покрива с птичи пера. В някакъв смисъл това определение важи и за растенията, които имат дух, и за анимизма на Изток. Разглеждаме различни трактовки на фантастичната ботаника в популярната култура. Идеята за растението на границата на животинския и растителния свят съпоставяме с реално съществуващи растения, които имат "животински" качества – движат се, поглъщат насекоми или наподобяват животно. Разговаряме с д-р Теодора Цанкова, преводачка на "Книга на въображаемите същества" на Хорхе Луис Борхес, япониста Братислав Иванов, Жан-Марк Мандозио, специалист по история на науката и неолатинска литература в Практическото училище за висши науки в Париж, Диана Венкова, ботаник от Ботаническата градина към БАН, Благой Иванов, писател и киновед, и китаистката д-р Теодора Куцарова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Образователният аспект на киното – как филмите изграждат нужната сетивност и критична мисъл у учениците?
• Разговор с Йордан Михайловски, младия режисьор, който води прожекции и дискусии в софийските училища, и Ралица Асенова от "Арте Урбана Колектив", инициатор на платформата "Кино в училище".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Автентичен фолклор, традиционна музика и уърлд с екзотиката на Австралия и Океания (Нова Зеландия, Соломоновите острови, Хаваите, Тонга). Сред изпълнителите – формация "Ройкоко", духовият оркестър "Майлефихи Колидж бенд", уърлд флейтистът Дидие Малербе в компанията на мултиинструменталиста Лой Ерлих, техно-уърлд групите "Гранария" и "Инишкеа", Денис Камакахи – на укулеле, Ейдриън Рос, етноформациите "Фиджи" и "Каумааконга".

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с Петър Керкелов по повод дисертацията му на тема "Фолклорно-песенна орнаментика и съвременна композиторска практика".
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Легендата на западноафриканския блус Борейма "Вийо Фарка" Туре от Мали – две интервюта за програма "Христо Ботев" (от 2008 и 2024 г.) "разговарят" помежду си – какво има да каже 42-годишният Вийо Фарка на по-младото си 26-годишно Аз; как се е променила музиката и как се е променил светът за последните две десетилетия; Бамако и Ниафунке – "мястото за срещи" и "мястото, където е коренът". В предаването, посветено на първото гостуване на Вийо Фарка Туре у нас, ще звучат различни негови записи – с америанското тай-рок трио Khruangbin, с Дейв Матюс, с Джон Скофийлд, с Тумани Диабате, както и със световноизвестния баща на музиканта Али Фарка Туре (1939-2006), двукратен носител на "Грами". Включен е и фичър, посветен на историята на Али Фарка Туре и неговата българска китара "Кремона", с която музикантът се сдобива на Младежкия фестивал в София през 1968 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" и минисерията за устната хармоника в джаза с поредния запис на Антонио Серано, Tootsology, където началото е в компанията на безспорния майстор на хармониката и един от първите ни "кръстници" Жан-Батист "Тутс" Тилеманс. Във финала - отново негово парче, но изпълнено от Кентен Дюжарден, когото ще слушаме следващия път.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 22 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Редактор: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора" – спектакъл с публика в Хасково и концерт "Златният кос". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 21.09.24 в 08:30

Събота, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

Петък, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.09.24 в 08:25

Четвъртък, 19 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последна засега..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30