Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Любовен еликсир", опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети
Либрето:
Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер.
Представена за първи път: 12 май 1832 г., Милано в театър "Канобиана".
Българска премиера: 28 декември 1934 г., София.

Действащи лица:
• Неморино – тенор
• Адина – сопран
• Джанетта – сопран
• Белкоре – баритон
• Доктор Дулкамара – бас-баритон

Действието се развива в едно село на баските в края на 18 в.

Първо действие
В лятната жега всички отмарят на сянка. Красивата Адина чете легендата за "Тристан и Изолда". Бедното селско момче Неморино омагьосан я гледа и разказва за любовта си към нея "Quanto è bella, quanto è cara". Хората молят Адина да чете на висок глас. Така научават, че влюбеният в кралица Изолда Тристан намира вълшебна напитка, която му помага да спечели любовта на Изолда "Della crudele Isotta". Неморино мечтае за тази напитка, която да му помогне да спечели сърцето на Адина.

В селото идва сержант Белкоре, за да събере нова смяна войници за полка. Той веднага харесва момичето и ѝ предлага за се омъжи за него "Come Paride vezzoso". Неморино е отчаян, защото осъзнава, че не може да се мери с елегантния офицер, а Адина открито заявява, че тя не може да му бъде вярна и предана приятелка "Chiedi all'aura lusinghiera".
Като по поръчка в селцето пристига и доктор Дулкамара, който представя пред селяните всичките си сиропи, лекарства и мехлеми "Udite, udite, o rustici". Неморино плахо го пита, дали случайно няма онзи любовен еликсир. Без да се замисли шарлатанинът му дава бутилка с вино, но предвидливо му казва, че действието на елексира ще се усети едва след един ден (когато той вече ще бъде далеч).

Нетърпелив Неморино изпива на един дъх виното и се напива. Разбира се, поведението му веднага се променя и той започва да задиря останалите момичета и да не обръща никакво внимание на флирта на Адина. Свикналата да бъде ухажвана девойка веднага забелязва промяната в поведението на Неморино и за да му отмъсти – приема предложението на сержанта. Тъй като полкът заминава на следващия ден, сватбата трябва да стане веднага. Едва сега Неморино разбира какво ще се случи и моли любимата си да не прибързва и да изчака до следващия ден (когато ще се усети действието на еликсира). Но Адина е жестока и се оттегля с Белкоре.

Второ действие
Приготовленията за сватбата са в разгара си. Адина и Белкоре демонстрират привързаността си един към друг "Io son ricco e tu sei bella". Но щом вижда нотариуса, Адина моли за отсрочка, защото иска да се омъжи в присъствието на Неморино и така да го накаже за неговото безразличие. За да засили въздействието на напитката, момъкът иска да купи още една, но няма пари. Така се вижда принуден да се запише войник.

В това време Джинета носи вестта, че Неморино е получил голямо наследство от свой чичо "Saria possibile?" така от най-голям бедняк Неморино изведнъж се превръща в най-желан ерген. Само че за новината знаят всички останали, освен самият Неморино, Адина, Белкоре и Дулкамара. В миг всички девойки в селото започват да ухажват Неморио. Той решава, че това се дължи на двойната доза "любовен еликсир".

Адина започва да ревнува, но най-изненадан от въздействието на напитката е д-р Дулкамара. Той разкрива пред Адина, че момчето е поискало от него любовна напитка, за която е дал последните си пари и заради това се е записал войник. Така Адина разбира колко силна е любовта на Неморино към нея и колко е била жестока към него. Тук следва една от най-красивите арии в оперната литература "Una furtiva lagrima", когато младежът разбира, че Адина го обича. Тя откупува договора му с войската и го моли да остане в селото. За жалост тя не признава любовта си към младежа, така че той заявява, че предпочита да замине, вместо да страда тук. Едва тогава Адина признава, че обича Неморино "Il mio rigor dimentica".

Белкоре никак не страда, защото знае, че във всяко село може да намери друга красавица, която да ухажва. От цялата история най-печеливш е д-р Дулкамара, тъй като селяните се хвърлят да купуват вълшебните му еликсири "Ei corregge ogni difetto".
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36