Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космополитният посланик на сближението

Яков Джераси (вдясно) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси.

Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от XIV век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от тях, сред които и родът Джераси, се насочва към Балканите, по това време е част от Османската империя. Думата "джераси" на арабски означава човек, който се занимава с медицина. Мнозина от рода Джераси са били медици, някои от тях лични лекари и зъболекари на цар Борис III и на царското семейство. Бащата на противозачатъчното хапче "антибебе" Карл Джераси е чичо на Яков.

През 1949 г. емигрира в Израел със семейството си, а после в Съединените щати завършва международни отношения в University of the Pacific в Стоктън, Калифорния. През 1949 г. Яков Джераси емигрира с близките си в новосъздадената държава Израел. Учи във Франция и в САЩ. През 1971 г. се присъединява към израелската армия като неин говорител. През 1973 г. служи на израелската войска във войната от Йом Кипур и дори става говорител на въоръжените сили.

Джераси е сред най-известните представители на еврейската общност в България и името му се свързва с много известни политици, бизнесмени и интелектуалци, на които е бил и съветник.

Яков Джераси е един от най-големите застъпници за разпространяването на историята за спасението на българските евреи.

Личен приятел на израелския писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София, автор на биографични и исторически изследвания. Сред тях е и историята за спасяването на българските евреи през Втората световна война в книгата "Извън хватката на Хитлер. Героичното спасение на българските евреи" (Beyond Hitler’s Grasp. The Heroic Rescue of Bulgaria’s Jews (1998).

Неуморният мисионер на духа има взаимоотношения и с киното – заедно с режисьора Димитър Гочев е продуцент на документалния филм "Следващото поколение" – вълнуваща и автентична история за спасяването на евреите в България.

Освен всичко друго Яков е намерил време и възможност да стане и административен директор на Симфоничния оркестър в Лос Анджелис.

Сега е ред на неговата лична житейска симфония, записана в студиото на "Трамвай по желание".

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"В Двореца" за 21-ви път

21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace) ще се проведе от 29 юни до 6 юли  в град Перник.  Програмата включва 165 филма от цял свят, които ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката. Българските късометражни филми, които ще..

публикувано на 27.06.24 в 17:48

Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" се откри в НДК

По инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 27 юни в зала 6 на НДК в София започна Международният форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина". В него..

публикувано на 27.06.24 в 16:36

Творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" в София

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отново е домакин на поредното трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи "Хелиос" . Проектът има за цел да представи новото поколение съвременни български хореографи и да насърчи тяхното творческо и иновативно мислене в сферата на съвременния танц. До момента в..

публикувано на 27.06.24 в 13:35

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и..

публикувано на 27.06.24 в 11:51

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято . След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото..

публикувано на 27.06.24 в 09:08