Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 15 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми – Ayreon - The Theory of Everything.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Георгиев, Владимир Владимиров, Васил Василев, Тодор Бакоев, Асен Мусов, Бойка Присадова, Вилияна Иванова, Мариета Аспарухова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Анево, община Сопот. С кмета и жители на селото говорим за историята и настоящето на населеното място, за църквата, забележителностите, поминъка, младите хора, за делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Белоградчишките скали. Анкета с деца какво знаят за скалите.
• Четене с разбиране: книгата "Мишлето Тип не иска да яде" на  Анна Казалис. Разговор с редакторката Петя Асенова.
"Четене с разбиране" с децата от 125 СУ "Боян Пенев", София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Училище за родители" – разговор за бебета, деца и пораснали мъже през гледната точка на д-р Георги Лазаров. Нашият гост – специалист по андрология и полово развитие, ни запознава с най-новите методи за прилагане на пренатален (вътреутробен) скрининг. Кога, какво и как да наблюдаваме и изследваме, чести аномалии, които биват откривани. Решения: аборт, оперативно или терапевтично лечение? Новини…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: отиваме в Пловдив, където тази събота се провежда "Тепе Джамбуре" - рекреативно състезание по бягане, чийто маршрут води състезателите на пътешествие през всяко от 7-те исторически тепета на Пловдив, минавайки през културни забележителности като Римския стадион, Античния театър и др. Участниците се впускат в едно незабравимо преживяване, съчетаващо спорта и движението с "културно-развлекателни спирки", курирани и подготвени от организаторите.
• Семейна рецепта:– град Бяла черква, общ. Павликени, разположен край живописния бряг на река Росица, за четвърти път ще бъде домакин на Фестивала на рибената чорба. Как се прави най-добрата рибена чорба в региона, ще разберем от Албена Петрова – зам.-кмет на община Павликени.
• Семейни маршрути: каним слушателите в град Златоград, който е домакин на 8-то издание на захарната асамблея "Моята България" - Националната среща и празнична вечеря на български сладкари и декоратори и изложба "Изкуство от захар: Златоградски захарни етюди" на 34 арт декоратори. Разговор с организаторката - шеф Мария Озтюрк.
• "Питай децата" – как преминават летните дни в Националната художествена галерия "Двореца" в етнографското ателие, в което децата научават повече за обредите, занаятите, поминъка на българите и… как да си направят "капан за сънища".
• От другата страна: спорт и психология и защо двете трябва да вървят ръка за ръка – разговор с психолога Станислава Савова, която кани слушателите на предстоящия първи по рода си Форум за спортна психология.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: семейството на новите културни новини на програма "Христо Ботев".

от 11.00 до 12.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
Директно излъчване от кино "Кабана" в София
"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов.
Участват: негови ученици, деца и тийнейджъри от арт ателиетата, родители и представители на институциите.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
С участието на Гергана Георгиева и Гергана Панчева
Разговор за литературните фестивали и форуми, както ориентирани към широка публика, така и тясно професионализираните.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Joan Baez и John Denver – водещи артисти на 70-те години. Песни от техните хитови колекции: The Joan Baez country music album и John Denver – The Rocky Mountain collection.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Силата на волята
Кремена Димитрова от Националния филмов център разказва за фестивала за българско кино "Киноваканция", който се провежда за трета поредна година в Бургас.
Ивелина Иванова е млад художник. Говорим за картините й и как човек може да използва славата си продуктивно след риалити предаване.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Честит рожден ден на Артемий Троицки, руски интелектуалец, журналист, промоутър, културолог, режисьор, радио- и телевизионен водещ, виднейши музикален критик.
- Анализатор на Кремъл и процесите в областта на културата и изкуството, сред предвестниците, които проправиха пътя на рока не само в СССР, а и в голяма част от Източния блок
- За двете Русии (вътрешна и външна) и двете култури
- За първата дискотека - кафенето Б-4, наречено МГУ, в Московския държавен университет "Ломоносов"
- Главен идеен вдъхновител на т.н нова култура (по-точно контракултура), откривател на стотици артисти, които греят на небосклона и към днешна дата
В саундтрака: "Аквариум", "Кино" и "Машина времени".
• Да станеш доброволно роб на ритъма, да отпуснеш съзнанието, да хвърлиш дрехи и задръжки за релакс на дансинга. В ритъма на лятото с:
- Кристина Щюрмер: "Никога не е достатъчно". Евродиското продължава да диша с широки гърди по дойче границите (а не само там).
- Берлинчанката Ема Велс в компанията на хитмейкъра и диджей Але Фарбен и пианиста и продуцент Морис Лесинг
- "Отново е събота", припомня Кичка Бодурова - време за лаико трагуди, узо, тарама, миди и открити пространства (препоръчително край вълни)  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в. и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че съществува висока вероятност обновителят на френския език и символ на Френския Ренесанс да се окаже потомък на знатен български род. Според проф. Пламен Павлов Пиер дьо Ронсар е българският принос в европейската цивилизация. Тезата е защитена от д-р Александър Стойков в книгата му "Прародителите на Пиер дьо Ронсар в Средновековна България". Според двамата изследователи много исторически извори категорично водят до болярски род от Видинското царство, който по една или друга причина попада във Франция и така се създава родът Ронсар.
В този епизод, изследователят Лъчезар Тошев представя още непознати до сега исторически факти около личността и произхода на Принца на поетите. В разрез с досегашните хипотези, Тошев посочва, че фамилията Дьо Ронсар произлиза от български севастократори, живели в Свищов. Един от тях през 14 в., преди завладяването на България от османците, тръгва на битка във френски земи и се заселва в района на Ронсар, под името Бодуен дьо Ронсар. Тезата е потвърдена и от френския посланик у нас през 2009 г.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Памет за 1913" от Петър Маринков

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: За връзката между природата и изкуството, говорим с фотографката Ивелина Берова.
• Светът разказва истории: Легенди и истории от Шанлъурфа в Република Турция – градът на пророците. Според вярванията тук са се е родил пророк Ибрахим (Авраам), родоначалникът на три религии – юдаизъм, християнство и ислям. Шанлъурфа се приема за петия свещен град за мюсюлманите.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
160 години от рождението на Рихард Щраус – оперният шедьовър "Кавалерът на розата".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 15.06.24 в 09:36

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Георги Гълов, Весел Цанков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 13.06.24 в 08:20

Четвъртък, 13 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Лоренсо Моя - талантлив млад фламенко пианист с прект с перкусиониста на Пако де Лусия и специални гости, други сайдмени на гения,..

публикувано на 12.06.24 в 08:25