Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Звездни гости на фестивала "Комик-кон" в Прага

Започна фестивалът "Комик-кон" в Прага. Той събра фенове на филми, сериали, комикси и научна фантастика, ютюбъри, писатели и художници на комикси. Вече е потвърдено и присъствието на актьорите Лоренцо Ламас и Робърт Луелин.

Фестивалът предлага различни активности за всички възрастови групи. Събитието включва беседи с гости, фотографиране със знаменитости, филмови прожекции и тематични уъркшопове.

Първото подобно събиране на фенове на комикси и фантастика е проведено в далечната 1970 година в Съединените щати. Опитни и ентусиазирани фен групи се обединяват с експерти, звездни гости и заинтересовани компании, за да подготвят фантастична тридневна програма, изпълнена с невероятни забавления. Тя включва още видео и настолни игри, семинари и състезания, лекции и презентации, изложби и концерти.

"За нас е чест да приветстваме в Прага две икони, които оформиха поп културата на 90-те години на миналия век", каза главният организатор на събитието Павел Ренчин, визирайки звездните гости Лоренцо Ламас и Робърт Луелин.

Ламас, който плени публиката по целия свят с ролята си на мотоциклетист и ловец на глави Рено Рейнс, ще сподели истории зад кулисите от снимачната площадка и ще разкрие как се е чувствал на седлото на легендарния Harley-Davidson.

А британският актьор Луелин, оставил следа в сърцата на феновете с научнофантастичния сериал "Червеното джудже", ще разкрие тайните на своята емблематична маска и ще сподели опита си от най-емблематичната научнофантастична поредица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38