Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кампания в Англия за добавяне на повече женски имена в уроците по история

Елизабет I
Снимка: Уикипедия

Ролята на жените в историята далеч надхвърля Елизабет I или Ан Болейн, според кампания, която се стреми да добави повече жени и техните постижения към учебната програма, преподавана в английските училища. 

Изследване на групата "Край на сексизма в училищата" установи, че жените до голяма степен отсъстват от историята, преподавана през първите три години от средното образование в Англия. Монарсите са сред малкото жени, споменати поименно, наред със суфражетките Емелин Панкхърст и Емили Дейвисън. Проучване е установило, че 59% от уроците по история изобщо не споменават жени, а в 29% споменават жени в рамките на други теми. Куриозно е, но имена на жени се споменават по-често сред жертвите на Джак Изкормвача, отколкото сред разбивачите на кодове в Блечли Парк по време на Втората световна война. С други думи, жените по-често са жертви, отколкото протагонисти. 

Деби Бразил, основател на "Край на сексизма в училищата", заяви пред вестник "Гардиън": "Изключително важно е учениците да разберат, че жените в историята не са отделна тема – животът на жените е част от историята. Представителната учебна програма не е незадължително обогатяване, а въпрос на историческа точност и справедливо образование. Без нея ние не просто игнорираме половината от населението, а преподаваме фалшива версия на миналото."


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38