Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Момчиловци се проведе литийно шествие до параклиса "Света Летения"

Снимка: БГНЕС

На третия ден от Великден в родопското село Момчиловци се прави литийно шествие до параклиса "Света Летения". В процесията се включват и ученици на Основното училище "Свети Кирил и Методий", разказва Мария Кетева, учител по религия. 

Йеромонах Григорий идва от Света гора в квартал "Устово" най-напред, но там не го приемат, както трябва, и той тръгва към Момчиловци, тогава наричано Горно Дереке. Хората го приемат много радушно и като свещеник, той идва 1838-а година, той започва да учи хората на гръцки, но с родопско наречие и е създал първото килийно училище в църквата. Това било рано напролет, наближавал празника Великден. Той обяснил на хората, че в манастирите на Света гора имало традиция на третия ден Великден да правят литийно шествие, с хуругви да обикалят целият манастир, каза Кетева.

На Светли вторник след службата в църквата местните хора възприели да правят литийно шествие до хълм, недалеч от селото, където запалили свещи и ги сложили на един голям камък. Разменили си яйца, а поп Григорий поръсил земята за плодородие и благополучие. И от  този ден нататък традицията не е прекъсвана. 

През 1911-а година общината в Момчиловци дава средства да се изгради параклис и го наричат "Света Литиния", такава светица няма и такъв параклис никъде другаде няма, обясни Кетева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Митрополит Йоан ще отслужи великденска литургия в най-старата църква на Велики Преслав

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи днес празнична великденска литургия в най-старата църква на Велики Преслав по случай третия ден от Христовото Възкресение. Службата започва от 8:30 ч. в храма „Св. Св. Петър и Павел“. Миряните..

публикувано на 22.04.14 в 08:47

Белият дом отвори врати за хиляди деца на втория ден от Великден

Семейството на американския президент Барак Обама е домакин на традиционните ежегодни великденски празненства. За 136-ти път южната поляна на Белия дом приема хиляди деца, които ще участват в различни състезания и ще могат да се срещнат с герои от..

обновено на 21.04.14 в 17:27