Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Росица Средкова

Повечето от децата, отпадащи от училище, са от уязвимите групи

Според официалните данни ситуацията с отпадналите от образователната система деца се подобрява. Според статистиката непосещаващите училище и детска градина подлежащи на задължително обучение деца у нас са около 11 процента при 8 на сто средно за Европейския съюз. Реалността обаче сочи обратното, че ситуацията е тревожна. Това коментира в ефира..

публикувано на 07.04.25 в 19:22

Лесовъдите в Кърджали отбелязват вековен юбилей

От 7 април започва Седмицата на гората, в която лесовъдите в България празнуват и отбелязват професионалния си празник. Тя се провежда всяка година в първата пълна седмица на месеца. През 2025 г. се навършват 100 години от първото честване. Затова мотото на празничните прояви е  "Век от вечността в създаване, опазване и грижа!". Гората в Източните..

публикувано на 07.04.25 в 13:51

Ресторантьорите отново на протест, Кърджали ги подкрепя

Ресторантьори и хотелиери в България започват национален протест срещу решението на правителството да увеличи ставката на ДДС от 9% на 20%. Това увеличение, според представителите на сектора, е сериозна заплаха за оцеляването на бизнеса, като те настояват за връщане на 9% ставка в сектора. Протестите ще продължат до 9-ти април, като заведенията ще..

публикувано на 07.04.25 в 11:22

Народен представител се оказа „в окото на бурята“ в ромска махала

Област Кърджали е сред най-замърсените в страната. До тази констатация е достигнал като резултат от лична проверка депутатът от партия „Величие“ от региона Костадин Хаджийски. Само за два часа и на разстояние от около 15 км по трасето между Хасково и Кърджали се е натъкнал на 30 нерегламентирани сметища. Костадин Хаджийски стана депутат от..

публикувано на 05.04.25 в 19:20

Заедно за Симона Златкова: Благотворителна инициатива с Ваня Паскова

[/module Ваня Паскова организира благотворително събитие в помощ на 24-годишната Симона Златкова, която е в последна, 4та фаза на раково заболяване. Симона е много близка приятелка на Ваня, а целта на събитието е да се съберат средства за лечението й. Всеки, който иска да подкрепи каузата и да помогне на Симона в трудния й момент, може да..

публикувано на 04.04.25 в 16:30

Божидара Ангелова: Книгите са една провокация за израстването на подрастващите

Божидара Ангелова, която е автор на детски книги и поезия, а освен това по професия и специален педагог за деца със специални образователни потребности, разказа в ефира на Радио Кърджали за нейната работа, страстта към литературата и предизвикателствата, които срещат децата с различни потребности.  Срещата ни с нея е част от отбелязването на..

публикувано на 04.04.25 в 16:20

Очаква ли ни хаос и напрежение след старта на ремонта на бул. "Беломорски"?

Две символични първи копки белязаха вчерашния ден в Кърджали.  Започват ремонтите на булевард „Беломорски“ и на улица „Булаир“. Стартът на ремонтните дейности на участък от 2,400 км. от булевард „Беломорски“ бе даден от областния управител- Никола Чанев, кметът- Ерол Мюмюн, Петър Пешев- представител на фирмата-изпълнител, председателят на..

публикувано на 04.04.25 в 13:48