Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Парнаров

Първи регионален бариста шампионат подготвят в Кърджали

Кърджали е първият град в страната, в който ще се проведе регионален бариста шампионат. На него ще се срещнат майстори на приготвянето на еспресо и всякакви напитки от кафе. 10-мата събрали кураж да премерят сили помежду си ще се борят за честа да бъдат обявени за Бариста шампион на град Кърджали. Най-добрият ще представи града ни на републиканското..

публикувано на 20.01.25 в 17:44

Над 4500 птици от 27 вида зимуват в Източните Родопи тази година

По-малко като брой и като видове водолюбиви птици зимуват тази година във водоемите на Източните Родопи, сочат наблюденията от проведеното този уикенд среднозимно преброяване. Отново най-масово е присъствието на зеленоглавите патици, а Водното огледало и Чапловата колония в Кърджали са дом на най-много птици.  Това сочат първите предварителни..

публикувано на 20.01.25 в 17:14

Болницата в Кърджали отличава най-добрите лекари и служители за 2024 г.

Награди за постижения през 2024 година ще получай отличили се лекари и служители на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Инициативата е на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов. "2024 година приключи изключително успешно за болницата и това ми даде повод да отчетем накратко тези резултати, тъй като данните..

публикувано на 20.01.25 в 14:12
Иво Инджов

Кабинетът "Желязков": Коалиция на страха или компромис в името на България

След девет месеца без редовен кабинет и седем парламентарни избора, България отново има правителство. Кабинетът "Желязков", съставен от коалиция между ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", "Обединена левица" и "Има такъв народ", бе подкрепен и от Демокрация, права и свободи - ДПС, които ще участват в парламентарното мнозинство, но..

публикувано на 17.01.25 в 10:29

Радослав Милев: Кабинетът "Желязков" няма да изкара дълго

Предложеното правителство на Росен Желязков няма да изкара дълго време, смята областният председател на Демократична България в Кърджали Радослав Милев. Според него противоречията и несъвместимостите в това, което предлагат политическите формации, са твърде големи, за да съществува този кабинет за дълъг период от време. "Струва ми се, че малко..

публикувано на 15.01.25 в 17:37
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Не съм оптимист за живота на това правителство

Като единствено възможен в тази ситуация на крайно политическо противопоставяне определи проекта за кабинет политологът Иво Маев в ефира на Радио Кърджали. "От гледна точка на идеологическия профил не бих казал, че това е най-добрия избор. По-скоро това е единственият възможен избор в такава ситуация на крайно политическо..

публикувано на 14.01.25 в 13:47

Четири села в Кърджалийско със смущения в електрозахранването

Две са селата със смущения в електрозахранването в община Крумовград - Ручей и Лимец, и две в община Кърджали – Орешница и Мургово. Това каза в ефира на Радио Кърджали Петър Костадинов, говорител на ЕВН. Той обясни, че  около 70 екипа на дружеството работят средно  на терен към момента.  Достатъчно са и аварийните екипи, и техника, но..

публикувано на 14.01.25 в 13:20