Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мирослав Янчев: IT номади се заселват в Златоград /ВИДЕО/

Златоград отдавна се наложи като желана, интересна и търсена туристическа дестинация. Повечето туристи са българи , каза за радио Кърджали кметът на общината Мирослав Янчев.  По думите му напоследък има засилен интерес от страна на т. нар. IT номади . Вече има и закупени имоти в родопското градче, а и в населени места..

публикувано на 08.08.25 в 14:46

Най-често фалшифицираните стоки са китайски - козметика, обувки и дрехи

Най-често фалшифицираните стоки са козметика, обувки, дрехи и електронни устройства , предупреждават ни от платформата Ние, потребителите.  Потребителите ги купуват заради по-ниски цени, примамливи фиктивни отстъпки от 80-90 %, дори от незнание.  Някои от тях са с по-ниско качество, а други могат да се окажат опасни . Например, облекла..

публикувано на 07.08.25 в 13:00

Египетският лешояд в Храстово е умъртвен с отрова

Втори за годината египетски лешояд е намерен  в землището на село Храстово. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието, иззети са проби от мъртвата птица. Образувано е досъдебно производство за противозаконно унищожаване на защитен екземпляр от дивата фауна. Разследването продължава...

публикувано на 06.08.25 в 13:49

Гюнер Тахир: Политическата декларация на Ахмед Доган е закъсняла реакция

Като закъсняла реакция определи политическата декларация на Ахмед Доган бившият заместник-председател на ДПС и настоящ лидер на партия Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир. В свой коментар по темата Тахир посочи, че според него Доган, както и в предишни ключови моменти, отново „слага каруцата пред коня“ - т.е. реагира не на..

публикувано на 30.07.25 в 10:55

От Момчилград до Измир и обратно

„Момчилград е най-красивият град“, казва с вълнение мъжът срещу мен. Историята на Мюмюн Хасан започва в Момчилград, продължава към Измир, където живее вече 35 години. Той всяка година се връща отново и отново у дома.  Роден и израснал в Момчилград,  напуска България през 1990-та година, но нито за миг не прекъсва връзката с родния си край...

публикувано на 28.07.25 в 15:44

Областният управител да върне решението за нови цени в "Синя зона", искат съветници от "Възраждане"

Общински съветници от партия "Възраждане" входираха при областния управител жалба срещу увеличените двойно цени на Синята зона в Кърджали и 50-процентовия скок на абонамента за платено паркиране. Това съобщи областният лидер на "Възраждане" Анета Георгиева. От политическата сила искат областният управител да върне за ново обсъждане решението на..

публикувано на 24.07.25 в 16:26
Светла Пенева

Имат ли давност детските мечти или как се учи цигулка 37 години след първия урок

Как се сбъдват детските мечти и какво е да се върнеш към цигулката 37 години след първите уроци? Това провери Светла Пенева - преподавател в езикова школа  и хоби музикант, както самата тя се нарича.  Когато е на пет годинки, Светла започва да учи цигулка в Школата към Дома на културата. За съжаление, след година прекратява уроците. По-късно изучава..

публикувано на 24.07.25 в 10:26