Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите


Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в най-голяма степен българските транспортни фирми. "Създаде се прецедент и е твърде вероятно пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на Европарламента", заяви за радио Кърджали евродепутатът Андрей Новаков.
Дали това е победа за бранша или транспортните фирми в източноевропейските страни продължават да таят опасения за бъдещето на бизнеса си, дали следващата конфигурация на европарламента, който ще бъде избран през месец май, няма отново въведе рестрикции? В звуковия файл е разговорът по темата на Валентина Иванова с Николай Попанастасов, управител на превозваческа фирма от Кърджали.
Николай Попанастасов: Ако подобни рестрикции бъдат приети, големите български превозвачи ще си открият фирми в Германия, ще си пререгистрират камионите и ще си плащат немските данъци, от което България ще бъде ощетена. А по-малките фирми ще фалират.
Това е идея на Макрон, който иска да ликвидира транспортните ни компании и да ни вземе шофьорите, защото само във Франция в момента се търсят 50 хиляди шофьора, а в Германия - 60 хиляди. Ще става и по-зле. Тази година в Германия от този бранш ще излязат нови 60 хиляди пенсионера.
Така, както са заложени ограниченията, не са хуманни. Те задължават шофьора на всеки четири седмици да се прибира в България. Той обаче може да не иска да се връща, а да отиде, например, на пътешествие, аз не мога нищо да му кажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ресми Мурад: Няма разединение в структурите на ДПС в Кърджалийско

„Структурите на „Движението за права и свободи“ в област Кърджали са сплотени и единни и не одобряват този начин на изразяване на позиция“. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на областната структура на ДПС Ресми Мурад по повод отворено писмо и изразяване на публични позиции от някои структури след снемането на доверие от..

публикувано на 02.07.24 в 21:15
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15