Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора бягат от Бенковски



Село Бенковски е едно от големите села в община Кирково, което наброява над 2000 жители заедно с махалите наоколо. То е една от трите селищни системи, които образуват община Кирково. Селото кръстено на българския революционер Георги Бенковски е разположено между общинския център Кирково и пътя за Златоград. Най-оживено той става във вторник, когато тук е пазарен ден и идват хора от съседните села. В селото имат училище, детска градина, здравна служба. Има и няколко шивашки цеха, малки магазинчета и заведения. Основното препитание тук в близкото минало е било отглеждането на тютюн. Днес селото разположено межди двата гранични пункта Златоград и Маказа остава, като чели в страни от развитието на региона. Доста от младите хора на село Бенковски не искат да остават да живеят тук и търсят препитание в големите градове на страната и дори чужбина, където се занимават отново със земеделие. Такава е съдбата и на Моника Живкова, която от 3 години работи във Великобритания. Те са занимава с отглеждане и бране на ягоди и други меки плодове.

Нищо не ме задържа в Бенковски. След Нова година отново се връщам там. Не виждам бъдещето си тук. В Англия ти дават 10 евро на час, а ти тук работиш 10 часа за 10 евро. Така, че какво да ме спира, казва Моника Живкова.

Анжела Хаджиева е студентка, задочно обучение в Пловдив. През другото време живее в Бенковски, а родителите ѝ са в чужбина. През лятото ходи при тях в Холандия, където казва, че се изкарват много повече пари.

При положението, че нашите са там и нямам разходи. Два- три месеца като работя взимам пари, които тук ги взимам за цяла година, казва Анжела Хаджиева.

И Моника, и Ани казват, че не се вълнуват от политика. Те смятат, че и след изборите нищо няма да се промени в Бенковски и България. Хората пак ще продължават да бедни и да емигрират в чужбина.

Аз ще гласувам на изборите, но нищо няма да се промени, категорична е Моника. Тук е оживено само по празниците, когато всички си дойдат за по една-две седмици, разказва още младото момиче.

Тъжно е когато млади българи виждат родината си не като място в като могат да се развиват, а като туристическа дестинация, където се връщат, за да си починат и да се видят с близки, до следващия земеделски цикъл в чужбина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24