Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна меланхолия: мит или истина

Снимка: medicalnews.bg, Архив



Коледно-новогодишните празници за едни са най-прекрасното време от годината, докато същевременно за други крият риск да се превърнат в истински кошмар. Декември е месецът описван като най-прекрасното време на годината. Той може и да е такъв, но само ако човек е заобиколен от любимите си хора, инак в противен случай контрастът между идеализирания образ на празниците и мрачната реалност изплува рязко и болезнено.

Според психологът Магдалена Романова коледните и новогодишни празници често носят със себе си завишаване на нивата на депресия и броя на суицидните опити, като рисковите фактори за депресия и тревожност по време на празниците най-често се обобщават в липса на адекватна система за социална подкрепа.

Наличието на финансови проблеми увеличава уязвимостта към развитие на тревожна симптоматика, категорична е Романова. Колкото и щастлив да е човек от наближаващите празници в момента в който осъзнае, че няма възможност да зарадва нито себе си, нито семейството си с подаръци, в този миг ентусиазма и вълнението рязко намаляват влачейки със себе си поток от смесени чувства.

Някои от причините, които карат хората да изпитват такива смесени чувства към коледния сезон са комерсиализацията на празника, нереалистичните очаквания и самотата. Причините за празничната депресия могат да бъдат много и от най-различен вид, като знаменателят под тях е че обострят основните ни убеждения и от там ни карат да залитаме в нетипични състояния за този период от годината.

Празниците по подразбиране долитат със спомени за по-щастливи времена и ако наскоро примерно сте прекратили връзка с любим човек, то в този случай те биха подчертали скръбта ви. Семейните проблеми и влошени здравословни състояния също са предразполагащи фактори, споделя още Романова. Тук искам да наблегна и на децата на разведени родители, които са поставени в ситуация да балансират между две семейства в конфликт, казва Романова.

Въпреки всичко преодоляването на депресията по време на коледно-новогодишните празници е жизненоважна стъпка към презареждането на здравословно ни състояние. Ако осъзнавате, че депресията нахлува във вас по време на празничните дни е изключително важно в този момент да свалите гарда и да допуснете някого до себе си – приятел, роднина или специалист, защото хората, които неглижират депресията са склонни да задълбочат страданието си, което от своя страна обикновено води до влошаване и на отношенията на работното място, родителските способности и капацитета за полагане на грижи за самите себе си, заключва Романова.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Магдалена Романова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ангелина Костова

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

От  завършващите  общо 1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „ Има разлика, защото имаме ученици, насочени..

публикувано на 17.06.24 в 20:51

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03