Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна меланхолия: мит или истина

Снимка: medicalnews.bg, Архив



Коледно-новогодишните празници за едни са най-прекрасното време от годината, докато същевременно за други крият риск да се превърнат в истински кошмар. Декември е месецът описван като най-прекрасното време на годината. Той може и да е такъв, но само ако човек е заобиколен от любимите си хора, инак в противен случай контрастът между идеализирания образ на празниците и мрачната реалност изплува рязко и болезнено.

Според психологът Магдалена Романова коледните и новогодишни празници често носят със себе си завишаване на нивата на депресия и броя на суицидните опити, като рисковите фактори за депресия и тревожност по време на празниците най-често се обобщават в липса на адекватна система за социална подкрепа.

Наличието на финансови проблеми увеличава уязвимостта към развитие на тревожна симптоматика, категорична е Романова. Колкото и щастлив да е човек от наближаващите празници в момента в който осъзнае, че няма възможност да зарадва нито себе си, нито семейството си с подаръци, в този миг ентусиазма и вълнението рязко намаляват влачейки със себе си поток от смесени чувства.

Някои от причините, които карат хората да изпитват такива смесени чувства към коледния сезон са комерсиализацията на празника, нереалистичните очаквания и самотата. Причините за празничната депресия могат да бъдат много и от най-различен вид, като знаменателят под тях е че обострят основните ни убеждения и от там ни карат да залитаме в нетипични състояния за този период от годината.

Празниците по подразбиране долитат със спомени за по-щастливи времена и ако наскоро примерно сте прекратили връзка с любим човек, то в този случай те биха подчертали скръбта ви. Семейните проблеми и влошени здравословни състояния също са предразполагащи фактори, споделя още Романова. Тук искам да наблегна и на децата на разведени родители, които са поставени в ситуация да балансират между две семейства в конфликт, казва Романова.

Въпреки всичко преодоляването на депресията по време на коледно-новогодишните празници е жизненоважна стъпка към презареждането на здравословно ни състояние. Ако осъзнавате, че депресията нахлува във вас по време на празничните дни е изключително важно в този момент да свалите гарда и да допуснете някого до себе си – приятел, роднина или специалист, защото хората, които неглижират депресията са склонни да задълбочат страданието си, което от своя страна обикновено води до влошаване и на отношенията на работното място, родителските способности и капацитета за полагане на грижи за самите себе си, заключва Романова.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Магдалена Романова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40