Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Великден агнешкото на достъпни цени



Maкар в дни на карантина в месарските магазини на Кърджали не липсваха клиенти.  Установи наша проверка. С наближаването на Великден нараства и търсенето на агнешко месо. 
Великден наближава и българина е свикнал на трапезата да има крехко агнешко месо. Този Великден не е като други. Ще отбележим празника в дни на Национална карантина, без ходене на църква и събиране с роднини. Всеки сам вкъщи, като през комунизма. 
Макар и с по-малко клиенти в месарските магазини, не липсваха желаещи да си купят агнешко месо. 
Министърът на Земеделието и храните Десислава Танева увери  българите, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно, за да задоволи националното ни потребление. 
Агенцията по храните (БАБХ) ще представи списък на фермите, от които гражданите имат право да си купят агнешко месо за празниците без посредник.
Животновъд, който ще извършва клане и търговия на агнета директно от фермата си, трябва да уведоми Агенцията по храните най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен ветеринарен контрол на животните - предупреждават ветеринарните власти.
Клане може да се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект, като месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача.
Клането във фермите трябва да се прави в обособено за целта място. Всички повърхности в помещението трябва да позволяват измиване, почистване и дезинфекция. 
Бойко Синапов, един от най-големите фермери в региона на Източните Родопи също казва, че родното производство има капацитета да задоволи българския пазар и няма да се спекулира с цената, която от няколко години е между 5-6 лева за живо тегло. 
В месарските магазини в Кърджали се предлага главно, агнешко месо от региона. Големите хипермаркети тази година са заложили на родното производство, като гарантират, че българското агнешко е от свободно отглеждани животни. Цената в търговската мрежа е между 13 - 15 лева за килограм. В някои месарски магазини доставят агнешко месо само по заявка
Въпреки всичко, кърджалийци в тези трудни дни, ще сложи на трапезата си агнешко месо. Това установи анкета на Радио Кърджали. 
 Преди да се втурнете към магазина за агнешко месо си сложете предпазна маска и ръкавици, защо не се знае човека до вас в магазина какъв му е здравния статус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида....високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10